* Direcţia Silvică Prahova are disponibil, pentru această lună, o cantitate de numai 2.700 de metri cubi

F.T.

Senatul a adoptat tacit, la începutul lunii noiembrie, plafonarea lemnului de foc la 400 de lei metrul cub, cu TVA inclusă. Ce înseamnă acest lucru? Că agenţii economici vor fi obligaţi să vândă lemnul la acest preţ, deşi costurile acestora cu fasonatul, transportul şi altele se ridică la aproximativ 600 de lei.
Urmare firească: tot mai multe depozite preferă să nu mai achiziţioneze material lemnos pentru încălzire, pentru a nu ieşi în pierdere. Cât priveşte plafonarea, nimic de spus decât că «Şi drumul spre iad e pardosit cu intenţii bune»!
Pe cale de consecinţă, cam toate drumurile pentru achiziţionarea lemnului duc către ocoalele silvice. La nivelul Direcţiei Silvice Prahova sunt disponibili pentru luna noiembrie 2.700 de metri cubi lemn de foc.
Este mult, este puţin?
Este puţin, în condiţiile în care, după cum ne-a declarat inginerul George Vasile, din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, numărul solicitărilor venite din partea populaţiei a ajuns să fie cuprins – atenţie, săptămânal! – între 200 şi 300! Cererile se depun la ocolul silvic pe raza căruia solicitanţii îşi au domiciliul, urmând să li se dea un număr de înregistrare. Mai apoi, solicitanţii sunt înştiinţaţi când îşi pot ridica lemnul.
De unde?
Din platformele primare! Acest lucru presupune cheltuieli cu drumul, angajatul de oameni la încărcat/descărcat şi altele asemenea. Costul unui metru cub de lemn este cuprins între 180 de lei (categoria «Diverse Moi») şi 380 de lei – «Diverse Tari». Asta în platforma primară, deci fără a mai pune la socoteală şi celelalte cheltuieli până ajunge lemnul în curtea omului.
Concluzia? În condiţiile în care rămâne în picioare OUG 134/ 2022, prin care preţul lemnului de foc este plafonat, până la data de 31 martie 2023, la 400 de lei, există riscul apariţiei unui adevărat blocaj.

O altă cale a lemnului de foc: spre Republica ­Moldova
Inginerul George Vasile ne-a mai precizat că Direcţía Silvică Prahova trebuie să livreze, până la sfârşitul lunii februarie 2023, o cantitate de 4.000 de metri cubi de lemn de foc. Iar Romsilva s-a angajat să le dea cetăţenilor din Rebublica Moldova, tot până la data menţionată mai sus, 300.000 de metri cubi. Cum vor traversa prahovenii care au ca sursă de încălzire lemnul această iarnă, Dumnezeu cu mila!
Adică, fie dă Cel de Sus o iarnă blândă, fie se renunţă la plafonarea sus-amintită! Până una, alta: Fericiţí cei care şi-au cumpărat lemne prin vară!