Nicoleta Dumitrescu

Criza energetică, tarifele exagerate la utilități, prețurile mari – care devin și mai mari de la o zi la alta, neajunsurile zilnice, ciondănelile dintre politicienii care sunt acum la guvernare au pălit în fața unei știri care a făcut ca România să intre în atenția lumii dintre cele mai bune. ”Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, vine în România și va da o mega petrecere de Halloween. Acesta a închiriat Castelul Bran și va avea sute de invitați, mulți dintre ei, la rândul lor, milionari”, au titrat, rând pe rând, posturile de televiziune, dar și tabloidele, încercând să afle, pe surse, detalii despre evenimentul care a acaparat sfârșitul săptămânii trecute.
Prezența celui mai bogat om al lumii în județul Brașov și a sutelor de invitați ai săi, cei mai mulți dintre ei, la rândul lor, cu multe finanțe prin conturi, readuce, astfel, în atenția străinilor, mai ales a acelora pentru care banii nu reprezintă absolut nicio problemă, ce țară frumoasă este România, ce locuri are, dar mai ales și ce obiective are. Păcat, însă, că România nu a știut și nu știe, în continuare, să profite de acest lucru, deși, când mai sunt înregistrate și astfel de evenimente, responsabili ai ministerului de resort, adică din ministerul care se ocupă și cu Turismul știu, întotdeauna, să-și tragă jarul la oala lor, cum se spune. Iar cel mai concludent exemplu este chiar duminica trecută când, în timp ce nu era buletin de știri în care să nu se vorbească despre Elon Musk, Ministerul Antreprenoriatului și Turismului posta pe pagina oficială de facebook următoarea informație: ”Știați că peste 300 de delegați ai ITU PP – 2022 au vizitat Castelul Bran, la începutul lunii octombrie?! MAT (n.n. – Ministerul Antreprenoriatului și Turismului) a organizat infotripuri pe 1, 8 și 9 octombrie, cu ocazia desfășurării, la București, a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU PP – 2022). Pe lângă vizita la Castelul Bran, cei peste 300 de invitați de rang înalt din întreaga lume, specialiști pe zona de telecomunicație, au avut parte și de experiențe enograstronomice (!?!?) de neuitat! ” De ce am ținut să pun semnele de exclamare și întrebare după cuvântul enograstronomice? Pentru că respectivul cuvânt a fost scris greșit, în realitate fiind vorba despre enogastronomie- în fapt despre turismul enogastronomic, cel în care se investește în plăcere și gust! Deși unii ar fi tentați să treacă ușor cu vederea tastarea greșită a unui cuvânt, realitatea este, însă, alta. Simplul fapt că persoana care a postat anunțul respectiv pe pagina oficială a unui minister nu a observat o astfel de greșeală arată că, de fapt, superficialitatea și suficiența și-au pus amprenta și încă și-o mai pun și astăzi în activitatea acelora care sunt plătiți să gândească, în perspectivă, pentru turismul României. De fapt, când anume s-a văzut că s-a lucrat, cu adevărat, pentru turismul din România? Niciodată! De fapt, partidele, în lupta lor pentru putere proprie, niciodată nu au demonstrat că au capacitatea să transforme și turismul într-o putere pentru România! Degeaba România are și munți, și mare, și Deltă, și atâtea și atâtea locuri pitorești și unice! Privind în urmă, se observă cu uşurinţă că s-au tocat bani pe sloganuri și reclame contestate, fără ca, de fapt, să se pună pe picioare strategii care să transforme turismul într-un adevărat motor de dezvoltare. Ba, după cum s-a văzut pe perioada pandemiei, turismul a avut cel mai mult de pătimit, destule fiind unitățile de cazare care s-au închis pentru că nu au mai reușit să facă față restricțiilor obligatorii impuse.
Revenind la petrecerea unei sărbători care nu-i este specifică României, organizată de cei mai bogați oameni ai lumii la Castelul Bran, poate că acum oficialii de la Ministerul Transporturilor vor reuși să deschidă ochii ceva mai larg și vor reconsidera importanța acestui domeniu ca fiind o altfel de mină de aur! Una către care este nevoie inclusiv de infrastructură rutieră, astfel încât să dispară celebrele cozi de mașini de pe DN1, formate la sfârșit de săptămână către Valea Prahovei. Dar, cine știe, din elicopterul cu care se spune că ar fi venit Musk la Brașov – deşi există voci care contestă acest lucru!!! – poate acesta a văzut mai bine înghesuiala de mașini și, de mila șoferilor din România, va lua chiar el inițiativa ca Ploieștiul să fie legat de Brașov printr-o autostradă!?!