În noaptea de sâmbătă spre duminică, între 29 și 30 octombrie, în ultimul weekend din lună, românii își vor seta ceasurile cu o oră înapoi. Mai exact, ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce va însemna că ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore, în loc de 24, fiind cea mai lungă zi din an.
Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, însă România nu a luat încă o decizie în acest sens. În România, orarul de vară a fost introdus pentru prima dată, fără prea mare succes, în 1931, când a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 171 din iulie 1931 Legea pentru stabilirea orei oficiale în România. Începând cu anul 1979, ora de vară a fost instituită permanent în ţara noastră şi, până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.
Începând cu anul anul 1998, potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 20 din 18 august 1997, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie, potrivit unui documentar prezentat de Agerpres. Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Potrivit CFR Călători, trenurile de călători pleacă din staţiile de formare după ora oficială de vară până la ora 4,00 iar cele care au ora de plecare după 4,00 vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.