O creștere a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, dar și cu noi variante ale coronavirusului, se estimează că va avea loc pe perioada toamna-iarnă, cu precădere în emisfera nordică, potrivit revistei Nature, care preia studiile de la mai multe centre de cercetare din SUA și Europa, citată de Hotnews.
Varianta Omicron suferă mutații după mutații, iar sub-variantele acesteia (BA.2, BA.4 și BA.5) au suferit la rândul lor modificări care le-au crescut gradul de transmisibilitate. Spre exemplu, sunt atent monitorizate variantele BQ.1, BA.2.75, BA.2.75.2, BA.2 sau BA.2.3.20, care au fost deja semnalate în Marea Britanie, India, Singapore, Danemarca, respectiv Australia.
Există riscul ca una dintre acestea, sau chiar variante noi, să producă un nou val de infectări, cu atât mai mult cu sezonul
gripei stă să înceapă.
Din fericire, toate datele de care dispunem în prezent sugerează că vaccinurile încă oferă un grad mare de protecție și reduc simțitor numărul cazurilor grave.
S-ar putea să mai fie nevoie de o doză booster, cu precădere în rândul acelor categorii predispuse la infecții severe, dar la asta se lucrează chiar acum.