Vitamina B12 este un nutrient esențial pentru sănătatea nervilor și a celulelor roșii care transportă oxigenul în organism. Deficiența poate rămâne nediagnosticată deoarece simptomele sunt nonspecifice – oboseală, limbă umflată, palpitații, brațe și picioare amorțite. De obicei, ea poate avea două cauze: malabsorbție, din cauza unor afecțiuni ca boala celiacă, sau consum inadecvat. Poate dura ani până la apariția simptomelor în ciuda consumului insuficient, deoarece organismul poate depozita vitamina.
Vitamina se găsește în general în carne, ouă și lactate. Un consum recomandat de 2,4 micrograme pe zi este asigurat de 100 g de somon gătit sau de vită la tigaie. Iar o cană cu lapte cu 2% grăsime asigură jumătate. Femeile au nevoie de mai multă vitamină B12 când sunt însărcinate (2,6 micrograme) sau alăptează (2,8 micrograme/zi), deficiența putând afecta copilul – dezvoltare întârziată sau anemie. Asociația Dieteticenilor Britanici le recomandă vegetarienilor și veganilor să ia suplimente de 10 micrograme/zi. Vitamina este solubilă în apă, așa că ceea ce depășește necesarul zilnic se elimină prin urină. Dar oamenii trebuie să-și consulte doctorul înainte să înceapă să ia suplimente, ca să se asigure că n-au afecțiuni care să provoace deficiența și să nu compromită în consecință medicația, potrivit Insider, British Dietetic Association, preluate de Hotnews.