George Marin
Joi după-amiază, CSM a câștigat clar, dar abia după pauză ecartul a devenit confortabil, atunci când s-a văzut limpede diferența dintre cantitatea și calitatea celor două loturi. CSM a început partida cu 6 din 7 jucătoare la limita inferioară de vârstă. În prima parte, CSM a jucat cu predilecție pentru aruncările interilor, extrema stângă fiind oarecum dată uitării pe atacul pozițional, situație petrecută și după pauză. Andreea Popescu, cea care a apărut inițial în acea poziție, a fost singura care a aruncat (doar de două ori) din lateral stânga, în partea a doua (o bară și o minge apărată), dar ea a fost excelentă pe contraatac și pe pătrunderi, înregistrând un procentaj înalt. Ulterior, după schimbări, unele jucătoare au apărut și pe alte posturi decât cele inițiale. În apărare, fetele noastre au avut de furcă pe extreme, zone de unde brașovencele au marcat cu predilecție, blocul central ploieștean fiind depășit mai greu. Situațiile de superioritate și inferioritate au fost gestionate corect și favorabil, cu o excepție, un gol primit în dublă superioritate (7-3, min. 7)! De remarcat evoluțiile pe care le-au prestat Ana-Maria Grigore, Delia Roșu, Ștefania Ghiță și portarul Raluca Neacșu, alături de deja amintita Andreea Popescu.
CSM Ploiești – Sporting Ghimbav 41-26 (21-15)
CSM: Raluca Neacșu, 14 intervenții, Ioana Săvulescu 2 – Eva Petrescu 1 gol, Diana Ilie, Alexandra Sîrbu 5, Alexandra Nicolae 2, Ana-Maria Grigore 4, (2 din „7 metri”), Delia Roșu 3 (1), Raluca Geangu 2, Adela Radu(3, Bianca Gheorghe, Adelina Andrei, Andreea Popescu 11, Ștefania Ghiță 9 (3), Bianca Pîrvulescu (1), Andreea Stoica. Antrenori: Geta Opincaru, Cristian Roșu.
Cuplajul de sâmbătă de la sala din Brazi a adus, în prima confruntare programată, campioana de anul trecut a categoriei de vârstă, Corona Brașov, căreia noua echipă de la Activ Prahova a trebuit să îi facă față. Echilibrul s-a menținut în primele 10-12 minute, într-o perioadă în care cele două echipe au fost de nerecunoscut din cauza extrem de multor mingi pierdute din cauza greșelilor tehnice. După ce s-a trecut de această perioadă nefericită, Corona a reușit să își impună punctul de vedere datorită eficienței liniei de 9 metri, care a avut în componență jucătoare capabile să arunce de la distanță (Denisa Lache, Ana Șerban și „stângacea” Maria Avădani). Dar, unde a fost blocajul ploieștean? De partea noastră, aruncările de la distanță nu și-au atins mereu ținta. Dacă în prima parte nu întotdeauna s-a manifestat o decizie fermă în atacarea spațiilor libere, după pauză situația s-a îmbunătățit, Anelise Grigorescu a reușit câteva eficiente pătrunderi în zona interului stânga, până la accidentarea sa (min. 48).La crearea diferenței de scor au mai contribuit gabaritul superior al brașovencelor, care le-a adus un plus de forță în aruncări, laolaltă cu eficiența sporită a contraatacurilor brașovene și a aruncărilor de la 7 metri (Activ a ratat 3 din 7 aruncări, în timp ce Corona a marcat 6 din 6). De remarcat și statutul de golgheter al jocului, pe care Daria Comendant l-a împărțit cu brașoveanca Ana Șerban, precum și evoluția din nou bună a portarului Bianca Voicilă.
Activ Prahova Ploiești – CSM Corona Brașov 27-35 (11-17)
Activ: Bianca Voicilă 10 intervenții, Mihaela Rădoiu 2, Federica Cernat 3 – Andreea Precupețu 1 gol, Ioana Mirea, Melania Dumitru 4, Alexandra Lazăr, Teodora Stoica 1, Anelise Grigorescu 4 (1 din „7 metri”), Bianca Rădulescu 2, Larisa Căpraru, Daria Comendant 12 (1), Evelina Ianculescu 3 (2), Karyna Ruse, Alexandra Ciocan, Maria Tărteață. Antrenori: Robert Comendant, Adina Panaite.
Al doilea meci al cuplajului, mult mai slab calitativ din punct de vedere tehnic, a adus evenimente care nu se întrevedeau. Antrenorul gazdelor a primit avertisment în minutul 7, protestând supărat nu pe seria de goluri încasată de echipa sa, ci pe o flagrantă decizie greșită (fault trecut cu vederea, în situație de aruncare la poartă, mingea fiind parată de portar) a cuplului de arbitre bucureștene Corina Constantin – Daniela Enache, cele care au condus și jocul anterior. Numai că, în acest meci, în ciuda statutului lor de divizionare, ele au avut câteva decizii în neconcordanță cu situația din teren, spre deosebire de partida anterioară, fapt pe care îl punem, parțial numai, și pe consumul psihic acumulat pe durata conducerii a două meciuri consecutive. Dar, dacă stăm și ne gândim la ceea ce am văzut la „Trofeul Carpați” în materie de arbitraj…În minutul 26:54 s-a declanșat totul. Alte proteste ale antrenorului Andrei Nedelcu la eliminarea Csengellei Zoltani i-au adus acestuia fireștile „2 minute” de penalizare. A trebuit să mai iasă cineva din teren. Peste aproape un minut, a venit eliminarea de joc dictată împotriva Valeriei Toader (27:56). Pe drumul spre bancă, aceasta a protestat, iar arbitrele au dictat altă eliminare împotriva aceleiași jucătoare. Cum Toader nu putea ieși de două ori – nu avea sosia cu ea – a ieșit altcineva.Din nou au fost proteste de la bancă și așa a apărut cartonașul roșu urmat imediat de cel albastru, ambele arătate antrenorului Nedelcu, care a fost descalificat din joc și trimis în tribună (va urma un raport al arbitrelor către Comisia de disciplină, cea care va decide inevitabila perioadă de suspendare). Astfel s-a ajuns ca CSȘ să joace în trei jucătoare, în câmp fiind doar două (!), portarul rămânând la postul său. Fapt rar văzut și greu de gândit, echipa în două jucătoare de câmp a reușit să înscrie împotriva uneia care avea șase jucătoare pe teren, una fiind în eliminare!!!!! Cea care a reușit această performanță este Bianca Ioniță. Ea este cea care a dus greul primei părți, chiar dacă nu are o forță de aruncare și o precizie deosebite, și a fost secondată, după pauză, de pătrunderile eficiente ale Elenei Dițu. Despre calitatea tehnică a meciului mai putem aminti multiplele pase trimise aiurea sau rău recepționate, precum și multele aruncări alături de poartă, de ambele părți. Un alt fapt inedit petrecut în partea secundă: din cele 11 penalități de la 7 metri dictate (6 pentru CSȘ), numai unul singur a fost transformat (doar 4 au fost apărate de portari, celelalte fiind trase în bară sau afară) și acela abia în minutul 26:38 al mitanului (a marcat tot Bianca Ioniță)!
CSȘ Ploiești – ACS Kids Tâmpa 2015 Brașov 23-38 (10-17)
CSȘ: Iris Istrate 6 intervenții, Lavinia Ioniță 6 – Elena Dițu 7 goluri, Bianca Ioniță 8 (1 din „7 metri”), Gabriela Bratu, Mara Grigore, Teodora Matei, Andreea Leescu (1), Valeria Toader (2), Csengelle Zoltani (1), Diana Brînea (2), Ilinca Dudu, Ana Rândunică (2), Dominique Gurgui. Antrenor: Andrei Nedelcu.