Violeta Stoica
Instituția Prefectului – Județul Prahova ține cu dinții de monumentele naturale Sfinxul și Babele! După ce autoritățile din județul Dâmbovița au anunțat din nou că ambele structuri megalitice sunt ale Dâmboviței, prahovenii, în speță Instituția Prefectului – Județul Prahova, vin din nou cu opinii diferite. Practic, pe Platoul Bucegilor avem parte de o anomalie și rămâne încă pe buzele tuturor întrebarea ”Cui îi aparțin Sfinxul și Babele?”.
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a anunțat, miercuri, pe pagina sa de Facebook decizia Curții de Apel din Pitești, prin care s-a respins recursul făcut de autoritățile județului Prahova după pierderea, pe fond, a procesului în care s-a disputat hotarul dintre cele două județe, respectiv dintre orașul Bușteni și comuna dâmbovițeană Moroieni. Șeful CJ a prezentat astfel situația: ”Victorie pentru Dâmbovița! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunț că Sfinxul și Babele din Bucegi aparțin județului Dâmbovița! Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranșată fără a mai lăsa loc de interpretări. Disputa dintre județul nostru și Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, a scris șeful CJ Dâmbovița, miercuri, după publicarea deciziei instanței din Pitești.
Joi, 29 septembrie, Instituția Prefectului Prahova a ieșit cu un comunicat de presă în care respinge faptul că structurile megalitice de pe Platoul Bucegilor ar fi în proprietatea Dâmboviței, respectiv a comunei Moroieni.
”În urma soluției dată de Curtea de Apel Pitești, în dosarul nr.4994/120/2015*, având ca obiect STABILIRE LINIE DE HOTAR, Instituția Prefectului Județul Prahova face următoarele precizări: Dosarul soluționat de Curtea de Apel Pitești nr. 4994/120/2015* vizează delimitarea teritorială dintre cele două localități, orașul Bușteni și comuna Moroieni, respectiv dintre cele două județe, Prahova și Dâmbovița, și nu dreptul de proprietate asupra monumentelor naturale Sfinxul și Babele. Menționăm că limita teritorială între cele două localități din județe diferite nu modifică ceea ce este deja stabilit prin Hotararea de Guvern nr. 1359/2001, prin care se atestă apartenența celor două monumente naturale – Babele și Sfinxul la domeniul public al orașului Bușteni (Hotărârea de Guvern fiind în vigoare la acest moment). Prin urmare, dreptul de proprietate asupra monumentelor naturale Sfinxul și Babele nu a fost în nici un caz stabilit în favoarea comunei Moroieni. Delimitarea dintre cele două localități și, respectiv județe nu afectează în nici un fel drepturile de proprietate anterior stabilite în mod legal. Ca o concluzie, așa cum aminteam și într-un comunicat anterior, monumentele naturale Babele și Sfinxul sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Național Bucegi, ceea ce înseamnă că din punct de vedere turistic și cultural ele aparțin tuturor românilor”. Rămâne de văzut cum va decurge în continuare această dispută, care nu pare nici pe departe încheiată. Cel puțin declarativ.