N.Dumitrescu

Închise în totalitate joia trecută, după ora prânzului, de către Agenția Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în urma controlului în care s-au constatat nenumărate abateri, spațiile comerciale din incinta Halelor Centrale Ploiești s-au redeschis a doua zi, mai puțin în două sectoare, Pește și Lactate, unde, de altfel, s-au găsit și cele mai multe nereguli.
Potrivit lui Răzvan Lungu, directorul de la Hale și Piețe – societatea care are în administrare și clădirea Halelor Centrale – ca urmare a activităților de igienizare efectuate de către comercianți pe data de 8 septembrie a.c., mai exact pe perioada de suspendare temporară a activității, așa cum s-a dispus în urma controlului din ziua respectivă, următoarea zi, pe data de 9 septembrie, s-a cerut ANPC redeschiderea spațiilor, solicitare care a fost acceptată, după verificări la fața locului.
”La Halele Centrale se pot face, din nou, cumpărături, mai puțin la sectoarele Pește și Lactate. În aceste două sectoare, suspendarea activității comerciale a fost dispusă pentru o perioadă de la zero până la 6 luni, iar reluarea acesteia se va realiza doar în eventualitatea în care comercianții vor remedia deficiențele constatate de către comisarii ANPC, aceștia fiind obligați, printre altele, inclusiv să schimbe vitrinele destinate comercializării mărfii”, ne-a precizat directorul de la Hale și Piețe.
Reamintim faptul că, în perioada 7-8 septembrie a.c., în Ploiești și Câmpina, dar și în alte localități din județ, cei de la ANPC, dar și de la poliție au efectuat controale la mai multe obiective – spații comerciale, piețe, restaurante etc. – inclusiv la Halele Centrale – în urma cărora au constatat neregulile cu care și prahovenii se confruntau de fiecare dată când mergeau la cumpărături, respectiv mizerie, spații neigienizate și ruginite, produse care nu erau de calitate. Iar în cazul Halelor Centrale, pe data de 8 septembrie, suspendarea temporară a activității a fost dispusă chiar ca urmare a multiplelor deficiențe întâlnite în comerțul desfășurat în mod special de agenții comerciali și producătorii din spațiile de lactate – închiriate de opt comercianți, și pește – închiriate de 13 comercianți.”Potrivit contractelor semnate, chiriașii au obligația efectuării curățeniei și igienizării spațiilor închiriate în incinta Halelor Centrale, asumându-și eventualele sancțiuni în caz de nerespectare a acestor obligații”, ne-a mai precizat directorul Hale și Piețe.
Totodată, acesta ne-a mai menționat:”Prin procesul verbal de constatare încheiat de ANPC pe data de 8 septembrie a.c., și pentru societatea Hale și Piețe S.A. s-au găsit unele deficiențe, respectiv crăpături în paviment, plăci faianță lipsă, grătarele unor rigole ruginite, zugrăveli exfoliate, motiv pentru care aceasta a fost sancționată cu amendă în cuantum de 1.500 lei, cu promisiunea că neregulile găsite vor fi remediate în cel mai scurt timp”. De precizat că anunțul ANPC prin care cumpărătorii sunt informați de oprirea temporară a activității în sectoarele Pește și Lactate – așa cum s-a putut vedea inclusiv vinerea trecută, după-amiază – rămăsese la locul lui inclusiv pe poarta principală de intrare în Halele Centrale, alături de acesta fiind lipit un altul, de data aceasta de către conducerea Hale și Piețe, cu următorul conținut: ”În perioada 19 septembrie- 2 octombrie 2022, hala principală a imobilului Halele Centrale va fi închisă pentru lucrări de renovare și igienizare, activitatea fiind suspendată. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat!”.