Violeta Stoica
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prefericitul Daniel, a oficiat ieri, alături de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, slujba de resfințire a Bisericii Sf. Vineri din Ploiești, după restaurarea care a durat 23 de ani.
Circa o mie de credincioși au participat, ieri, la târnosirea bisericii situate pe strada Neagoe Basarab din Ploiești, mulți dintre aceștia urmărind evenimentul religios pe două ecrane amplasate la intrarea în curtea lăcașului de cult. ”Grija pentru bisericile monument-istoric este o responsabilitate, dar și un act de comuniune cu înaintașii”, a spus Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după slujba de resfințire a Bisericii Sf. Vineri din Ploiești.
Una dintre bogățiile Bisericii „Sfânta Vineri“ o reprezintă racla cu o părticică din moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi şi cu veşmântul sfintei, precum şi o părticică din moaştele Sfintei Muceniţe Paraschevi din Roma.
Slujba de sfințire a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
”Sfințirea unei biserici ortodoxe este un eveniment mare și sfânt. Prin această sfințire se deschide sau se redeschide o poartă a Cerului, prin care primim binecuvântări și daruri cerești netrecătoare, iertarea păcatelor, arvuna fericirii veșnice, prin ascultarea și împlinirea cuvântului lui Dumnezeu și a vieții veșnice, așa cum se arată în cele trei Evanghelii care se vor citi când sfințim biserica în exterior. Iar apoi, în interior, se va sfinți sfânta masă, care reprezintă mormântul Domnului, dar și tronul său de slavă. (…) Primele biserici au fost construite pe mormintele mucenicilor, ale martirilor. Mucenicii sunt cei mai aproape de taina crucii, de iubirea jertfelnică a lui Hristos.
La sfârșitul slujbei, cu aceeași apă sfințită, se sfințesc credincioșii prezenți la slujbă, pentru a putea să ducă împreună cu ei acasă binecuvântarea sfințirii bisericii. Iar în tradiția românească, toți credincioșii ortodocși, barbați și femei, se pot închina în Sfântul Altar, până la miezul nopții, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și masa Sfântului Altar, cerând ca Dumnezeu să binecuvânteze, să sfințească și să împodobească viața celor care se închină în Sfântul Altar, precum a fost înfrumusețată și sfințită această biserică. Pentru că, de fapt, conținutul viu al unei biserici, lăcaș de cult, sunt credincioșii. Când este plină de credincioși are o frumusețe deplină. Pentru că este biserica celor care iubesc pe Hristos și care trăiesc în binecuvântarea Lui”.
Din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au fost conferite ordine, ranguri și diplome bisericești atât preoților care slujesc în lăcașul de cult, dar și credincioșilor care au contribuit, de-a lungul celor 23 de ani, la susținerea lucrărilor de restaurare.
Au primit rangul de iconom stavrofor părintele paroh al Bisericii Sf. Vineri din Ploiești Mihai Petre și Eugen Florea, părinte co-slujitor, iar părintele Ionuț Cătălin Groparu, de la aceeași parohie, rangul de iconom.
Daruri sfinte i-au fost date preotului paroh Mihai Petre de către Patriarhul Daniel, precum o cruce de binecuvântare, cărți sfinte și un kilogram de tămâie, iar credincioșilor câte o iconiță cu chipul Sfintei Cuvioase Parascheva, care urma să fie primită de fiecare persoană, la intrarea în Sfântul Altar.
Lucrările la Biserica Sf. Vineri din Ploiești au durat nici mai mult, nici mai puțin de 23 de ani. Părintele paroh Mihai Petre a spus, cu emoție în glas: ”Prezența Preafericirii Voastre constituie coroana de lumină și încununare a strădaniei noastre timp de 23 de ani”. Prima etapă a lucrărilor a reprezentat-o proiectul de consolidare și restaurare, întocmit de arhitectul Călin Hoinărescu, în perioada 1999-2011, iar cea de-a doua – restaurarea picturii murale a lui Gheorghe Tattarescu, 2018-2021, cu fonduri europene și cofinanțare de la Consiliul Județean Prahova, proiecte care au necesitat mari eforturi și sacrificii.
”Grija pentru bisericile monument-istoric este o responsabilitate, dar și un act de comuniune cu înaintașii”, a rostit Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, după slujba de resfințire a Bisericii Sf. Vineri din Ploiești.