La propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost aprobată Ordonanța pentru modificarea și completarea Legii nr. 289/2002 privind înfiinţárea de perdele forestiere de protecţie.
Concret, modificarea aduce ca noutate faptul că, dacă până acum erau finanţate doar perdelele de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale, începând cu data de 1 septembrie vor beneficia de fonduri toate tipurile de perdele forestiere.
În acest context, Tanczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat: „Avem mare nevoie de astfel de perdele de protecție, atât în jurul localităților, cât și al câmpurilor și al cursurilor de apă, mai cu seamă că schimbările climatice se manifestă tot mai violent. Viitoarele perdele forestiere vor proteja comunitățile de efectele furtunilor puternice.(…). De asemenea, toți proprietarii români de terenuri vor putea înființa, pe aceste suprafețe, perdele forestiere de protecție, beneficiind de finanțare”.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, « un element deosebit de important este acela că se introduc și alte categorii de beneficiari, în speță proprietari de terenuri, care vor putea să înființeze perdele forestiere de protecție în mod voluntar, iar costurile aferente înființării perdelelor forestiere de protecție sunt decontate (…). De asemenea, şi Unităţile Administrativ Teritoriale vor putea înfiinţa astfel de perdele, context în care, în vederea realizării documentațiilor tehnico – economice, acestea vor pune la dispoziția autorității, reprezentată prin proiectantul de specialitate, în mod gratuit, planurile parcelare, registrele cadastrale, registrul de evidență funciară, alte documente pe care le dețin.
Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, potrivit legii, va furniza, la cerere și cu titlu gratuit, ­informațiile disponibile în format analogic în vederea realizării documentațiilor tehnico – economice, prin oficiile de cadastru și publicitate ­imobiliară(…)».