Ministerul Apărării al Japoniei a cerut ieri un nou buget anual record, subliniind că lumea se confruntă cu „cele mai mari provocări de la Al Doilea Război mondial”, cu referire directă la Rusia şi China, a transmis AFP, preluată de Agerpres. Tokyo îşi propune în special să amelioreze capacităţile rachetelor sale de croazieră, să se doteze cu drone înarmate şi să dezvolte rachete hipersonice.
Cheltuielile militare ale Japoniei s-au majorat deja aproape constant în ultimul deceniu, dar ar urma să crească şi mai mult în anii următori pe fondul invaziei ruse în Ucraina şi al presiunii în creştere a Beijingului asupra Taiwanului.
Comunitatea internaţională se confruntă cu „cele mai mari provocări de la Al Doilea Război mondial” şi „ceea ce se petrece acum în Europa se poate întâmpla” în Asia-Pacific, a subliniat Ministerul Apărării. El cere, în consecinţă, un buget de 5.590 miliarde de yeni (40 miliarde de euro) pentru exerciţiul financiar 2023/2024 care va începe la 1 aprilie viitor, sumă echivalentă cu o creştere de 2% faţă de bugetul iniţial pentru anul fiscal în curs. Suma definitivă va fi probabil mai mare, la fel ca în exerciţiul financiar actual, care a depăşit în final 6.000 de miliarde de yeni după suplimentări repetate.
Un astfel de salt ar putea propulsa Japonia pe locul al treilea în lume în ce priveşte cheltuielile militare, după Statele Unite şi China.
Până acum, Japonia respecta o regulă tacită potrivit căreia cheltuielile militare să fie plafonate în jurul a 1% din PIB. Japonia găzduieşte numeroase baze americane şi este plasată sub umbrela nucleară a Statelor Unite, însă, dată fiind Constituţia sa pacifistă din 1947, nu poate dispune de o armată proprie şi investiţiile sale militare sunt teoretic limitate la mijloace defensive.