Pe raza Ocolului Silvic Câmpina se va realiza încă unul, pe o suprafaţă de 20 de hectare

F. T.

Să privim adevărul verde-n faţă: generaţiile care n-au prins ONG-urile şi alte asociaţii care, precum în povestea cu drobul de sare, strigă că dispar pădurile din ţară, ştiu că au crescut în leagăn de lemn. Iar obştescul sfârşit, tot într-un astfel de „leagăn” le va găsi. Că ăsta e mersul lumii…
Şi nu dispar pădurile!
Să nu facem pe ipocriţii şi să recunoaştem că azi, în condiţiile în care gazul e scump, electricitatea – aidoma, tot la încălzirea pe bază de lemn ne orientăm.
Şi nu vor dispărea pădurile!
Acestea fiind zise, să amintim că la nivelul Direcţiei Silvice Prahova sunt 11 depozite permanente pentru masa lemnoasă destinată populaţiei şi alte 400 temporare.
Ce înseamnă depozite temporare, lesne de ghicit: odată lichidat stocul de lemne, dispar şi ele. Celelalte 11 despre care aminteam mai sus sunt pe raza celor nouă ocoale silvice din judeţ.
După cum ne-a precizat inginerul George Vasile, din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, la începutul anului în curs era disponibilă cantitatea de 67.100 de metri cubi material lemnos, iar în urma vânzărilor din primele şase luni au mai rămas aproximativ 30.000 de metri cubi, estimând că vârful vânzărilor către populaţie va fi în lunile septembrie – octombrie.
Preţul unui metru cub porneşte de la 145 de lei/mc (în cazul speciilor diverse moi) şi, respectiv, 260 de lei/mc (la speciile diverse tari).
Este adevărat că prahovenii pot cumpăra lemn direct din pădure, respectiv „de la cioată”, la preţuri un pic mai scăzute decât cele cele menţionate, însă scosul/ apropiatul la calea de acces urcă automat valoarea lemnului cumpărat. Deci, parcă tot mai la îndemână sunt lemnele din depozitele Direcţiei Silvice Prahova.
Tot ing. George Vasile ne-a mai precizat că se intenţionează împachetarea materialului lemnos, pentru a facilita cumpărătorului mânuirea şi transportul acestuia.
Sunt 11 depozite permanente pentru distribuirea de lemn către populaţie, la ora actuală.
Însă, potrivit interlocutorului nostru, pe raza Ocolului Silvic Câmpina se preconizează ca până la sfârşitul anului să fie construit cel mai mare depozit de material lemnos din judeţ. Acesta se va „întinde” pe o suprafaţă de 20 de hectare, iar prin intermediul acestuia se vor rula, anual, aproximativ 40.000 de metri cubi de lemn!
Reamintim că la nivel naţional există 1.033 de depozite pentru masa lemnoasă recoltată din pădurile administrate, pentru a facilita vânzarea lemnului fasonat către populație.
Dintre acestea, 284 sunt permanente și 749 temporare.
Cum ziceam: să privim adevărul verde-n faţă! În condiţiile în care gazul e scump, electricitatea – la fel, tot lemnul este baza încălzirii pentru la iarnă.
Şi nu vor dispărea pădurile!