Într-un recent studiu postat pe serverul preprint medRxiv, cercetători din Statele Unite au evaluat eficacitatea măștilor faciale în epidemia cu SARS-CoV-2, sindromul respirator acut sever, potrivit Hotnews.
În spațiile publice, măștile faciale au jucat un rol important în prevenirea îmbolnăvirii cu coronavirus 2019 (Covid-19). Purtarea lor a fost recomandată de Organizația Mondială a Sănătății în iunie 2020, dar lipsesc încă dovezi științifice privind eficacitatea epidemiologică împotriva transmiterii virusului.
Echipa de cercetători a efectuat o analiză amănunțită a studiilor relevante publicate între aprilie și august 2020, excluzând cele prezentate în conferințe.
Au fost utilizate criteriile PRISMA – Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses. Trei membri ai echipei au identificat 1.732 de articole.
Dintre acestea, 61 de articole au corespuns criteriilor. În final, 13 articole au fost evaluate în studiu. Echipa a estimat riscul relativ, frecvența, testele statistice și intervalele de încredere pentru a calcula variațiile între grupuri care au raportat utilizarea sau nu a măștilor faciale în comunitate și instituții de sănătate.
Au fost analizați 1.539 de subiecți din 13 studii, din care patru studii din comunități și nouă din instituții de sănătate. Dintre aceștia, 243 s-au infectat cu coronavirus, 97 care au purtat și 146 care nu au purtat măști faciale. Echipa a notat că probabilitatea contractării bolii a fost de 7% pentru purtători și de 52% pentru cei care nu au purtat măști. Riscul relativ a fost de 0,13 pentru purtătorii de măști.
În instituții de sănătate, 9% din purtători și 33% din nepurtători s-au îmbolnăvit, corespunzător unui risc relativ de 0,20 pentru purtători. Iar în cadru comunitar, echipa a notat că 6% din purtători și 83% din nepurtători au fost testați pozitiv la SARS-CoV-2.
Riscul relativ în comunități a fost de 0,08 pentru purtătorii de măști.
Rezultatele au arătat o asociere între utilizarea măștilor și testele pozitive, din moment ce 92% dintre purtătorii de măști nu au avut teste pozitive la Covid-19. Corelația dintre pozitivare și utilizarea măștilor a variat considerabil între instituții de sănătate și comunități.
În general, 50% dintre cei care nu au purtat măști nu s-au îmbolnăvit de Covid-19. Notabil, au contractat boala 83% dintre subiecții care nu au purtat măști în comunități, față de 33% din instituții de sănătate.
În general, studiul a indicat că purtătorii de măști au o probabilitate mai mică de contractare a bolii în instituții de sănătate și comunități. Vor fi necesare noi cercetări, pe măsură ce vor fi disponibile noi informații. Cercetătorii consideră că vor fi necesare studii viitoare, care să identifice impactul reglementărilor privind utilizarea măștilor și celelalte măsuri de prevenire a transmiterii Covid-19.