Nicoleta Dumitrescu
Când și când, liderii – ori diverşi reprezentanţi, mai ales dintre cei care se consideră ei înșiși drept ”foarte importanți” – din partidele care formează actuala coaliție aflată la guvernare, mai trag cu ochiul în curtea vecină, doar-doar vor vedea ceva sau pe cineva care face mișcări necontrolate, față de cele deja stabilite.
Așa se face că, deși este vremea concediilor, unii dintre politicieni încearcă, fie și cu degetul, apele coaliției, în încercarea de a se afla dacă unele dintre pretenții, în caz de nepunere în practică, generează sau nu valuri. Iar cea mai nouă provocare aruncată este ”rotativa”, termen aflat pe buzele mai ales ale liberalilor și ale social-democraților, care au stabilit, de comun acord, să-și împartă funcțiile guvernamentale, rotația persoanelor în funcții cheie, cum este și funcția de premier, aflându-se și ea pe listă. Numai că, după cum se vede, împărțeala frățește a scaunului de premier, între PNL și PSD, creează, în continuare, insomnii, recent, unul dintre liderii liberali județeni, de la Iași, inclusiv membru în Parlament, susținând că a schimba cu un an înainte de alegeri premierul, când la graniță e război, nu ar prea fi un semnal bun. La auzul acestei declarații, evident că social-democrații au ripostat, chiar liderul partidului susținând că exclude continuarea unei colaborări cu PNL la guvernare dacă ”rotativa” nu va avea loc în 2023, anul când funcția de premier îi revine, de drept, conform înțelegerii, PSD.
Dând timpul în urmă, nu este prentru prima dată când ”rotativa” devine motiv de ciondăneală în coaliție. De fapt, funcțiile – dar mai degrabă pierderea lor – reprezintă principalul motiv pentru care prieteniile politice sunt zguduite puternic, până la destrămarea, definitivă, a tuturor înțelegerilor, iar politica românească a înregistrat nenumărate astfel de situații.
Numai că, în cazul de față, politicienii cu greu fac față presiunilor, care vin nu doar din exterior, ci mai ales din interior. Și asta din cauza faptului că, așa cum s-a văzut, frustrările își au izvorul în interior, X având impresia că Y se pune de-a curmezișul unei idei de-ale sale în mod intenționat, în timp ce Z consideră că atât X, cât și Y fac, fiecare, ce-i taie capul, fără să mai țină cont de linia partidului. Și așa se ajunge la atacuri pe față, la băgat strâmbe, mai mult sau mai puțin artificial, la spart de oale doar în capul unora, iar când vine vorba despre rezolvarea unei probleme, fiecare este pe cont propriu, pentru că, mai ales în politică, după cum prea bine se vede, se aplică principiul ”Frate, frate, dar brânza-i pe bani!”. Or, după cum s-a văzut și încă se vede, mai ales în politică totul se reduce la funcții și bani, ”arginții” fiind mereu motiv de cucerire, dar și de dezbinare, așa cum s-a întâmplat inclusiv când s-a rupt căruța precedentei coaliții, formate din cei de la USR și PNL.
Rămâne de văzut însă dacă actuala coaliție va reuși să treacă proba timpului, inclusiv proba rotativei, până la alegerile din 2024, în condițiile în care, ca și brânza, inclusiv minutele și secundele scurse sunt tot… pe bani!