Oraşul riscă să rămână şi fără căldură în această iarnă!

N. Dumitrescu

Deși, ieri, au fost nouă zile de când, oficial, Ploieștiul nu are apă caldă menajeră, fiind afectate atât peste 130.000 de persoane care stau la bloc, cât și activitatea instituțiilor publice, autoritățile nu reușesc să ajungă la un punct comun și să găsească o soluție pentru rezolvarea problemei. Ba, pare că, în continuare, fiecare entitate se încăpățânează să vorbească pe limba ei, dovadă că, în continuare, Consiliul Județean Prahova ia în calcul o serie de decizii fără să se consulte și cu municipalitatea ploieșteană, în timp ce operatorul de termoficare a anunțat, inclusiv ieri, că nu are cum – iar cauzele ar fi mai mult decât obiective, în opinia sa – să reia furnizarea apei calde. Concret, cel mai nou exemplu de necolaborare și refuzul de a sta la aceeași masă la care ar trebui să fie prezente toate instituțiile implicate au venit de la administrația județeană. În ședința cu caracter extraordinar, care a fost organizată ieri, la ora 14.00, pe ordinea de zi s-a aflat, inițial, și un proiect de hotărâre ce viza acordarea unui mandat special reprezentanților județului Prahova în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Termo Prahova” ca să voteze dizolvarea și lichidarea asociației menționate, precum și stabilirea destinației bunurilor rămase după lichidare. Deși se menționase că această inițiativă ”constituie o urgență ce nu poate fi amânată”, chiar inițiatorul propunerii, președintele Consiliului Județean Prahova, a anunțat că retrage acest proiect de pe ordinea de zi. Oare decizia de retragere a avut la bază inclusiv un comunicat de presă, transmis ieri, cu câteva ore înainte de începerea ședinței, de către Primăria Ploiești, unde, printre ironiile la adresa dublei funcții deținute de către Iulian Dumitrescu – respectiv și de președinte al Consiliului Județean Prahova, și de președinte al ADI Termo Prahova – se solicita să se ia în calcul consecințele legale pe care le-ar presupune desființarea ADI Termo Prahova? Rămâne de văzut! Însă, un lucru este sigur, Ploieștiul va rămâne în continuare fără apă caldă, probabil până la sfârșitul lunii august, așa cum reiese și din comunicatul primit ieri la redacție de la operatorul de termoficare. Mai mult decât atât, sunt temeri, inclusiv din partea Primăriei Ploiești, că orașul riscă să rămână și fără căldură la iarnă!

Proiectul ce viza dizolvarea și lichidarea ADI Termo Prahova- care a fost însă retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Prahova de ieri – a pus și mai mult gaz în războiul, pe față, dintre conducerea municipalității ploieștene și cea a administrației județene, ieri, cu câteva ore înainte de ședință, pe adresa redacției primind un comunicat de presă din partea Primăriei Ploiești. De precizat că nu este singurul document de presă în care, în problema lipsei apei calde din Ploiești, conducerea primăriei lasă să se înțeleagă faptul că nu găsește nicio portiță de comunicare cu președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, care, culmea, este liberal, ca și Andrei Volosevici. Iar acest lucru reiese clar din documentul primit ieri, pe care îl redăm integral: ”Având în vedere propunerea președintelui Consiliului Județean Prahova de desființare a ADI Termoficare Prahova, conform proiectului de hotărâre de consiliu, aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi (n.n. – ieri) a Consiliului Județean Prahova solicităm, încă o dată, atât conducerii Consiliului Județean Prahova, cât și conducerii ADI – adică domnului Iulian Dumitrescu, să prezinte public care sunt efectele juridice ale acestei desființări. Înțelegem că domnul Iulian Dumitrescu, în calitate de președinte ADI, propune domnului Iulian Dumitrescu, în calitate de președinte al Consiliului Judeţean Prahova, desființarea ADI Termoficare Prahova. Ce se va întâmpla cu contractul încheiat de ADI Termoficare Prahova cu operatorul de servicii publice de termie? Cine verifică facturile și le dă bun de plată? Cine operează de mâine sistemul de termoficare? Cum poate efectua plăți Primăria Ploiești pe un contract pe care îl consideră ilegal? Cine va plăti eventualele penalități? Îndemnăm consilierii județeni, mare parte dintre ei ploieșteni, să analizeze foarte bine care sunt consecințele legale pe care le presupun desființarea ADI Termoficare Prahova și anularea contractului de servicii publice de producere, transport și distribuție a energiei termice în municipiul Ploiești. Prin această decizie, Ploieștiul riscă să rămână atât fără apă caldă, cât și fără căldură în această iarnă”.

S.C. Termoficare Prahova: Există riscul major ca furnizarea apei calde și încălzirea în sistem centralizat să fie imposibile pentru perioada următoare

Tot ieri, după patru zile de când Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a solicitat, în baza unei hotărâri, să se reia furnizarea apei calde în Ploiești, și operatorul de termoficare a transmis pe adresa redacției, la rându-i, un comunicat de presă, prin intermediul căruia se justifică de ce nu poate să reia furnizarea apei calde în Ploiești, așa cum i s-a cerut. ”Repunerea în funcțiune a CAF 2 fără finalizarea planului aprobat de reparații prezintă riscuri majore cu consecințe grave pentru siguranța în funcționare a serviciului public de alimentare cu energie termică ṣi a personalului. SC Termoficare Prahova SA a luat act de adresa transmisă în data de 4 august 2022 de ADI Termo Prahova, document prin intermediul căruia compania noastră este somată să sisteze reparațiile de strictă necesitate desfășurate la CAF 2 și aducerea utilajului de producție a energiei termice la starea tehnică inițială (…) Mai mult, autoritățile au solicitat companiei noastre punerea în funcțiune a utilajului și demararea furnizării apei calde menajere către consumatori. Având în vedere starea avansată de degradare a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2, constatată prin evaluări tehnice externe raportate către autorități, compania Termoficare Prahova SA nu poate să își asume răspunderea punerii în funcțiune a utilajului fără finalizarea planului de reparații, potrivit reglementărilor legale”, se menționează în comunicatul de presă transmis de S.C. Termoficare Prahova SA. Subliniind faptul că, încă din data de 9 mai a.c., când a devenit noul operator al serviciului de furnizare a energiei termice la nivelul Ploieștiului, a depus toate eforturile tehnice și logistice pentru a furniza către beneficiari serviciul de alimentare cu energie termică în condiții de legalitate, cu respectarea strictă a normelor în vigoare, operatorul de termoficare a mai precizat că singura sursă utilizabilă și funcțională de producere a energiei termice este CAF 2, care are o capacitate de 100Gcal/h, restul surselor de producție fiind inoperabile, din motive tehnice sau de reglementare pe perioada întregului sezon rece. ”Reamintim că lucrările la CAF 2 sunt obligatorii pentru a asigura, împreună cu surse alternative, capacitatea de producție necesară furnizării agentului termic pentru iarna 2022-2023. În lipsa acestor reparații, atragem atenṭia că există riscul major ca furnizarea apei calde menajere și a încălzirii în sistem centralizat să fie imposibilă pentru perioada următoare, utilajul fiind susceptibil de defecțiuni majore. Totodată, starea critică a echipamentului care este singura sursă de producție a energiei termice utilizabilă în acest moment prezintă un risc major de siguranță pentru personalul operațional angajat în exploatarea acestuia cât și pentru siguranța în funcționare a serviciului de energie termică”, se mai menționează în comunicatul de presă.