Nicoleta Dumitrescu

La tendințele existente la nivelul Uniunii Europene, de a se face economie, au ”achiesat” – un cuvânt extrem de drag celor din administrația locală – adică au fost de acord, deja, și unii dintre primarii din România. Primul care a dat semnalul a fost edilul din Arad, care a decis să reducă iluminatul public pe timp de noapte cu două ore, ca primă decizie pentru a reduce consumul de energie electrică, alte măsuri luate în calcul fiind reducerea iluminatului arhitectural, deja, pe hârtie, economia la bugetul orașului ce ar urma să rezulte fiind estimată la 10%.
Având în vedere cât de ”scumpi”, la propriu, au devenit banii în ziua de astăzi, e de salutat această inițiativă. Rămâne de văzut însă dacă și alți aleși locali îi vor urma exemplul sau, și asta este foarte posibil, va fi doar singurul primar care deja s-a gândit la bugetul orașului pe care îl conduce. Oricum, după cum s-a observat, prin țară, iar acest lucru este valabil atât la nivel urban, cât și rural, se toacă, tot la propriu, bani frumoși pe te miri ce inițiative ori proiecte care, ulterior, se dovedesc a fi fără cap și fără coadă!
Or, s-a văzut, inclusiv în acest an, când vreo câteva primării s-au trezit cu conturile blocate pentru că adminstrațile locale respective figurau că erau datoare-vândute unor… lăutari, rămași neplătiți după ce cântaseră, pe vremea foștilor primari, la manifestări gen ”Zilele localității”. De altfel, sunt practici vechi sărbătorile anuale unde primarii, ca să mai închidă gura și ochii localnicilor, supărați ba că nu au apă,ba gaze şi canalizare, dar gropi cu duiumul, organizează sindrofii în aer liber, la care sunt invitați cântăreți care să satisfacă mai toate gusturile muzicale ale comunității. Numai că astfel de ”acțiuni culturale”, evident, nu pot umple lipsurile unei întregi comunități, ulterior acestea ieșind la iveală, deasupra, precum petele de ulei într-un pahar cu apă.
De altfel, a devenit un fel de practică modul festivist în care unii dintre primari au ales să-și lege numele de câte o realizare extrem de minusculă, dar pe care nu mai pridideau s-o ridice în slăvi. Așa cum a fost cazul instalării unui branșament pentru rețeaua de alimentare cu gaze, pus la răscrucea unor drumuri de țară, care nu a scăpat de… alocuțiunile unor deputați de-ai locului, evident după binecuvântările și stropitul cu apă sfințită din partea preotului!
După mai bine de doi ani de pandemie, care dă semne că nu vrea să bată în retragere de tot, războiul de la graniță, criza energetică și inflația, ar fi de așteptat, însă, ca aleșii locali să conștientizeze că ar fi cazul, măcar acum, să vadă și care sunt, cu adevărat, prioritățile. Practic, ar cam trebui ca, în fiecare dimineață, să pună termenul economie pe pâine și să muște din ea, astfel încât să realizeze că orice lucru trebuie făcut la timpul lui și cu mare chibzuială.
Altfel, vor fi cheltuiți și bani mulți, dar mai ales fără rost.