Sunt mulți factori care fac căldura tot mai greu de suportat, iar unul ține de nopțile tot mai calde: corpul uman nu mai are când să se răcorească, în case rămâne foarte cald zile în șir. Nopțile tropicale, cele în care minimele nu scad sub 20 de grade, apar în tot mai multe locuri din Europa și numărul lor crește în anii cei mai calzi.
Au fost nopți tropicale chiar și în nordul Norvegiei și Suediei, iar în sudul Europei pot fi multe nopți cu minime de peste 25 de grade, potrivit New York Times, Accuweather, Politico, BBC , preluate de Hotnews.
Căldura este greu de suportat și fiindcă în multe locuri din nordul Europei oamenii nu au avut nevoie de aer condiționat, fiindcă vara erau doar câteva zile cu mai mult de 30 de grade. În multe țări din centru și nord oamenii sunt obișnuiți să stea și iarna la 18-20 de grade, iar în aceste case temperaturile pot ajunge la 28-30 de grade în verile toride.
Multe locuințe sunt construite pe ideea de a păstra cât mai bine căldura pe timp de iarnă, ceea ce este bine când afară este frig. Când vine însă o caniculă prelungită, acest lucru devine un dezavantaj, fiindcă locuința păstrează zile bune aerul fierbinte, devenind o nedorită „saună”.
Cei mai afectați sunt oamenii cu vârste de peste 65 de ani și cei cu boli cardiovasculare, iar căldura este și mai insuportabilă în zonele mai sărace ale orașelor, unde mulți oameni sunt îngrămădiți pe spații mici, nu există aproape deloc vegetație și temperatura trece la soare peste 50 de grade.
Sunt cercetători care spun că valurile de căldură apar tot mai „feroce” și din cauza că regiunea arctică se încălzește mai mult decât oricare loc din lume, ceea ce înseamnă că scad diferențele medii de temperatură dintre Arctica și Ecuator, consecința fiind o descreștere în rândul fenomenelor legate de vânt pe timp de vară. Consecința este că masele de aer cald staționează tot mai multe zile în multe regiuni.