A monarch butterfly perched on white flowers.

Fluturele monarh migrator, care timp de milenii a transformat pădurile din America de Nord într-un caleidoscop de culori în cadrul uneia dintre cele mai spectaculoase migraţii în masă, este ameninţat cu extincţia, au precizat recent experţi internaţionali în conservarea mediului, a informat Agenţia Reuters, preluată de Agerpres. În fiecare toamnă, fluturii monarhi migratori zboară mii de kilometri de la locurile de cuibărit din estul Statelor Unite şi Canada pentru a-şi petrece iarna adunaţi ciorchine în copaci în Mexic şi California.
Numărând milioane de exemplare în anii 1990, populaţia de fluturi s-a redus între timp cu peste 85%, potrivit estimărilor oamenilor de ştiinţă. Ca urmare, a fost plasat, de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), pe Lista Roşie a speciilor ameninţate cu dispariţia. „Ceea ce li se întâmplă monarhilor este asemenea unei morţi printr-o mie de lovituri“, a spus Karen Oberhauser, directoare a Universităţii Wisconsin-Madison Arboretum.
Exploatarea forestieră a distrus mare parte din habitatul de iarnă al insectelor, pesticidele folosite în agricultură au decimat plantele suculente cu care larvele acestora se hrănesc, iar temperaturile extreme asociate schimbărilor climatice le determină să migreze prea devreme, înainte ca plantele să fie disponibile.
În total, potrivit UICN, peste 41.000 de specii se confruntă în prezent cu riscul de a deveni extincte în cadrul a ceea ce oamenii de ştiinţă consideră a şasea extincţie în masă – şi totodată prima provocată de oameni.
„Actualizarea de astăzi a listei roşii subli­niază fragilitatea minunilor naturii“, a spus directorul general al UICN, Bruno Oberle.
Pe lista publicată de UICN, alături de monarhul migrator, se mai află speciile rămase de stu­rion – peşte preistoric de mari dimensiuni care trăieşte în Eurasia şi America de Nord –, ameninţate de secolele de pescuit excesiv pentru carne şi icre.
Dintre 26 de specii de sturion, 17 sunt în prezent considerate ameninţate în mod critic, a precizat UICN. „Asta spune ceva despre umanitate atunci când o specie care a trăit mai mult decât dinozaurii este împinsă de oameni până în pragul extincţiei“, a spus Beate Striebel-Greiter, lidera iniţiativei privind sturionii din cadrul World Wildlife Fund.
Varianta actualizată a Listei Roşii oferă cu toate acestea şi o rază de speranţă.
Numărul tigrilor a crescut cu 40% de la ultima estimare în 2015, datorită îmbunătăţirilor în ceea ce priveşte monitorizarea. Dintre aceştia, 5.578 trăiesc în sălbăticie. Cu toate acestea, unii biologi experţi în feline mari sunt sceptici şi spun că o astfel de creştere este amăgitoare.