F.T.

* Una dintre ele a fost efectuată de către BCCO Ploieşti, pe teritoriul Franţei

În primele şase luni ale anului curent, poliţiştii structurilor de combatere a criminalităţii organizate au efectuat 83 de acţiuni operative pe linia combaterii traficului de persoane, dintre acestea 34 fiind de mare amploare, vizând destructurarea a 18 grupări infracţionale. În urma descinderilor au fost puse în executare 73 de sechestre asiguratorii, indisponibilizându-se 519.965 de lei, 367.500 de euro, 30.771 de dolari, alți 43.649 de euro (transformați din alte valute), 35 de imobile și 33 de autoturisme.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, «în vederea documentării activității infracționale a persoanelor bănuite, activitatea de cooperare internațională, indispensabilă pentru eficiența investigațiilor de trafic de persoane cu componentă transfrontalieră, a presupus trimiterea, de către structurile de combatere a traficului de persoane, a 579 de solicitări de asistență polițienească internațională. Totodată, au fost primite, de la partenerii străini, 936 de solicitări de informații și verificări. De asemenea, au fost înregistrate 16 ordine europene de anchetă și cereri de comisie rogatorie active (…) fiind încheiate acorduri de constituire a unor echipe comune de anchetă, având ca obiect combaterea traficului de persoane, fiind realizate 3 acțiuni coordonate cu autoritățile judiciare din Europa în astfel de cauze.
Acţiunile poliţiştilor de la combaterea criminalităţii au fost desfăşurate în colaborare cu structurile Direcţiilor de Combatere a Criminalităţii Organizate (DIICOT), iar cu titlu exempificativ de «acţíune de mare amploare», în care au fost angrenate şi autorităţi de aplicare a legii din alte ţări, este dată acţiunea comună a poliţiştilor de la BCCO Ploieşti şi DIICOT – Structura Centrală.
Reamintim, astfel, că, după cum se menţiona într-un comunicat al BCCO Ploieşti, poliţişti din cadrul acestei structuri, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, au efectuat, în data de 22 martie, şase percheziții în județul Prahova, la domiciliile unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor.
«Simultan, în Franţa au fost efectuate şapte percheziții domiciliare privind activitatea aceluiași grup infracțional, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, încheiat prin intermediul EUROJUST, cu autoritățile judiciare franceze. În cadrul activității, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 16 telefoane mobile și 20.415 euro. Descinderile au avut loc ca urmare a faptului că „începând cu luna ianuarie 2019, în Ploiești a fost constituit un grup infracțional organizat – care ar fi acționat în mod coordonat până în anul 2022 – specializat în săvârșirea unor infracțiuni grave, respectiv trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor, prin recrutarea persoanelor vătămate și exploatarea acestora pe teritoriile Republicii Franceze și Regatului Spaniei.
Astfel, membrii grupării ar fi obținut sume importante de bani de pe urma practicării prostituției pe teritoriul Franței, de către persoane recrutate prin metoda „lover-­boy”, acestea fiind forțate să continue activitatea prin amenințări și acte de violență îndreptate asupra lor sau a membrilor familiei. Persoanele vătămate ar fi fost promovate pe diverse site-uri web de profil ca fiind persoane care oferă servicii sexuale contra cost. O parte din sumele obținute în această modalitate ar fi fost trimisă în România, prin servicii de transfer rapid, iar o altă parte ar fi fost colectată direct de către membrii grupării și transportată în România. Prin serviciile de transfer bancar ar fi fost transmiși către sau de către membrii grupării 1.404.858 de dolari. De asemenea, o parte din banii obținuți ar fi fost investiți în autoturisme de lux, înmatriculate pe numele unor societăți comerciale. Din activitățile de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat că ar fi fost recrutate 19 persoane în scopul practicării prostituției, în beneficiul grupului infracțional organizat, cercetările vizând şapte persoane, despre care există bănuiala că ar fi fost implicate în activitatea infracțională.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 13 telefoane mobile, un laptop, 3 carduri de memorie, un memory stick, 2.200 de euro, 3.300 de lire turcești, un inel, în valoare de aproximativ 8.000 de lei, 5 carduri bancare, 2 cartele SIM și mai multe înscrisuri.
Totodată, au fost luate măsuri în vederea indisponibilizării a 6 autoturisme de lux. (…) La acțiune au participat un analist din cadrul EUROPOL, o delegație de polițiști din cadrul OCRTEH/Franța, ofițerul de legătură francez acreditat în România, o delegație de polițiști din cadrul Poliției din Spania – UCRIF și ofițerul de legătură spaniol acreditat în România» (comunicat BCCO Ploieşti).