V. Stoica

Potrivit raportului întocmit la nivelul Ministerului Educației la finalizarea introducerii notelor inițiale la concursul de ocupare a posturilor didactice din învățământul preuniversitar, în județul Prahova 142 dintre aspiranții la statutul de profesori titulari au obținut note cuprinse între 1,01 și 4,99, alți 259 au obținut între 5 și 6,99, dar nu îndeajuns de a deveni titulari, în timp ce 409 au trecut de nota 7, minimul necesar pentru titularizare. Doar trei dintre candidații care au susținut examenul în Prahova au reușit să ia nota maximă – 10!
Au fost însă și note extrem de mici, care ridică serios problema cunoștințelor celor care doresc și cred că au șansa să devină titulari în învățământ. Astfel, un candidat domiciliat în Comarnic, care a dat examen la Chimie, de exemplu, a fost notat cu 1,25, iar un alt candidat domiciliat în Ploiești care a dat examen la Limba și Literatura română nu a reușit să obțină mai mult de nota 1,45!
Note mici au obținut chiar și candidații care au dat examen de titularizare la Educație fizică, unii dintre aceștia nereușind să treacă de nota 2,10!
Ministerul Educației a publicat ieri, 19 iulie, rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut în data de 13 iulie proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar – sesiunea 2022. La nivel național, rata notelor (inițiale) peste 7 (șapte) obținute de candidați este 48,68% (în creștere cu peste 4%, față de rezultatele consemnate anul trecut: 44,47%). Rata notelor (inițiale) între 5 și 7 este de 32,91% (în scădere, comparativ cu anul trecut – 35,49%). Din promoția curentă, 45,83% dintre candidați au obținut note inițiale peste 7 (șapte), procent superior cu peste 5% celui de anul trecut (40,63%). Tot la nivel național, 146 de candidați au obținut nota 10 (130 în 2021), iar 11.948 de candidați au obținut note între 7 și 9,99.
Contestaţiile se pot depune la sediile inspectoratelor şcolare judeţene sau prin mijloace electronice până astăzi, cel târziu la ora 12:00.
Rezultatele finale se vor afișa la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul titularizare.edu.ro, în data de 27 iulie.
Pentru a obţine statutul de titular, un candidat trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la inspecţia specială la clasă/proba practică şi să fie repartizat pe un post didactic vacant publicat pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. Nota la proba scrisă are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecţia specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare.