Nicoleta Dumitrescu
O conferință de presă susținută, la începutul acestei săptămâni, de către unul dintre secretarii de stat de la Ministerul Sănătății a arătat, încă o dată, cât ”efort” au depus guvernații, în ultima perioadă, astfel încât în România să se poată vorbi și despre noi spitale de stat, nu doar despre cele din sistemul privat.
Iar cuvântul efort se regăsește între ghilimele pentru că, după cum s-a văzut- și se vede și în continuare- deși se spune despre sistemul sanitar, așa cum s-a întâmplat pe perioada pandemiei, că este în linia I, când vine vorba despre finanțare și investiții, mai ales în construirea de noi clădiri pentru desfășurarea activității medicale, domeniul Sănătății pare că este trecut la… coada listei. Despre ce este vorba? Într-o conferință de presă s-a anunțat, inițial, de către Ministerul Sănătăţii, construirea a 25 de spitale noi, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ulterior, când reprezentanţi ai presei au cerut mai multe detalii, răspunsul a fost că nu se va construi niciun spital nou, ci vor fi făcute doar reabilitări şi modernizări ale spitalelor existente.La insistenţele presei, după ce au avut loc consultări cu ministrul Sănătății, prin intermediul unui comunicat s-a revenit cu explicații – chipurile pentru o corectă informare a opiniei publice- precizându-se că pe lista investiţiilor din PNRR s-ar afla şi unele spitale noi, dar lista urmează de fapt să fie supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanţare specifice fiecărei investiţii. (!?!)
Ce înseamnă asta? Ceea ce se întâmplă mai de fiecare dată la noi : se aruncă în spaţiul public tot felul de informaţii, tot felul de liste, asupra cărora se revine şi iar se revine, de cele mai multe ori atunci când presa cere lămuririle necesare.
Nu este nicio noutate tăierea de pe listă, deoarece România a mai trăit și alte vremuri când, tot așa,de exemplu, cei de la putere anunțau, cu frenezie scăldată în suc electoral, că se vor construi mult trâmbițatele spitale regionale! Spitale care , inclusiv astăzi, sunt tot pe hârtie, mai exact în ofertele electorale ale partidelor, intens promovate și fluturate în campaniile electorale, așa cum s-a întâmplat și acum doi ani, la alegerile parlamentare. De atunci, nici măcar fundația la un singur spital nu s-a turnat, pandemia arătând, dacă mai era de arătat, cât de bolnav este însuși sistemul sanitar românesc!
Degeaba au fost atâtea lecții – în succesiunea valurilor pandemiei care au invadat și România și care încă se mai formează în noi și noi variante ale covizilor – pe care ar fi trebuit să le învețe cei care s-au aflat ori se află la guvernare, în coaliții în care își împart puterea. Din nefericire, politicianismul a reușit să îmbrace, iată, și halatul alb, cei care fac politică în această țară fiind interesați mai degrabă de agenda personală și nu de agenda poporului, popor pe care nu ezită să-l invoce ori de câte ori se lansează în dezbatere câte un nou proiect. Iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că totul are iz electoral, dezvoltat și supralicitat de la an la an. Asta în timp ce, cu adevărat, sistemul sanitar are nevoie să fie salvat, fără să se știe, în continuare, și de către cine!