N.Dumitrescu

Conform ultimelor raportări referitoare la persoanele care nu au un loc de muncă stabil, rata șomajului continuă să rămână, în Prahova, sub media înregistrată la nivel național. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova, în luna mai 2022, rata șomajului a fost de 1,94%, în condițiile în care la nivel naţional a fost de 2,55%. Concret, la sfârșitul lunii mai a.c., în evidențele instituției menționate erau înregistrați 5.658 de șomeri (din care 2.856 femei), 1.550 de prahoveni fiind beneficiari de indemnizaţie de şomaj, restul fiind șomeri neindemnizați.
Cei cu studii gimnaziale și școli profesionale au avut ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Prahova (68%), urmați de cei cu studii liceale (25 %), cei cu studii superioare fiind în proporție de 7 %.
Trebuie menționat faptul că, la nivelul județului, rata șomajului este în scădere de la o lună la alta. Asta în condițiile în care, așa cum v-am mai informat, după doi ani de pandemie, în care viața cotidiană și cea economică au avut atât de mult de suferit, primăvara anului 2022 a adus o premieră neașteptată în Prahova: în luna aprilie a.c., șomajul a atins mimimul istoric de 1,95%, în luna martie a.c. fiind de 2,03%! Potrivit conducerii AJOFM Prahova, procente atât de reduse ale șomajului s-au mai înregistrat doar cu două decenii și jumătate în urmă, o explicație fiind aceea că, având în vedere oferta de locuri de muncă existentă lunar la nivelul județului, după valurile succesive ale pandemiei, cei care vor să muncească își găsesc de lucru. De altfel, firmele sunt lunar în căutare de noi angajați, confirmarea venind tot de la AJOFM Prahova. Astfel, de la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii mai a.c., prin intermediul instituției menționate au fost încadrate în muncă 2.482 de persoane, dintre care 1.194 au fost femei.
”Din totalul persoanelor încadrate până la sfârșitul lunii mai a.c., 1.331 persoane aveau vârsta peste 45 de ani, 401 persoane între 35 și 45 de ani, 155 persoane între 30 și 35 de ani, 148 între 25 și 30 de ani, restul fiind tineri sub 25 de ani. În funcţie de rezidenţă, din totalul celor încadrate în muncă, 1.202 persoane proveneau din mediul urban, iar restul din mediul rural. În ceea ce privește nivelul de pregătire al acelora pentru care s-a identificat un loc de muncă stabil, cele mai multe persoane aveau studii liceale (763), urmate de cele cu studii gimnaziale (590). Numărul celor cu studii studii profesionale și școala de ucenici a fost de 684, iar al acelora cu studii superioare – 278.
Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Prahova, 872 făceau parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile, încadrarea într-o categorie de ocupabilitate fiind realizată ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre. Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de legislația sistemului asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Astfel, până la 31 mai 2022, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 5.451 de persoane”, se mai arată în datele primite de la AJOFM Prahova.