Avocatul Poporului s-a întâlnit cu reprezentanți ai polițiștilor

Conform unui comunicat al Avocatului Poporului, reprezentanții acestei instituții s-au întâlnit cu o delegație a Sindicatului Național Uniunea Polițiștilor UNIPOL, la solicitarea acestora din urmă.
În cadrul întâlnirii, reprezentanții Sindicatului UNIPOL au solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale a României în legătură cu excepția de neconstituționalitate a OUG privind pensiile militare de stat. Sindicaliștii consideră că nu se justifică urgența adoptării actului normativ, act care aduce atingere dreptului fundamental la pensie. În plus, reprezentanții UNIPOL au opinat că respectiva OUG este discriminatorie, fiindcă în ceea ce privește alte categorii profesionale similare (magistrați, membri ai corpului diplomatic etc) nu au intervenit modificări.

A fost constituit grupul privind modificarea pachetului legilor justiției

Ministerul Justiției a publicat ordinul ministrului Justiției privind constituirea grupului de lucru pentru pregătirea modificărilor la pachetul legilor justiției.
Obiectivul grupului care își va desfășura activitatea până la data de 30 aprilie a.c. este acela de a propune modificări la pachetul legilor justiției, în vederea lansării acestora în dezbatere publică. Acesta va fi format din reprezentanți ai Ministerului Justiției, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ai altor instituții de profil.

CSM vrea să colaboreze cu Parlamentul

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) intenționează să colaboreze cu Parlamentul, pentru modificarea unor articole din Codul penal și Codul de procedură penală, care au fost declarate neconstituționale.
“O eventuală colaborare între cele două instituții se poate face numai cu acordul Comisiei juridice, dat fiind faptul că aceasta va lucra la modificările celor două Coduri. Firește, nu este exclusă nici colaborarea cu Parlamentul a altor structuri juridice în privința acestui subiect”, a precizat , în acest context, secretarul Camerei Deputaților, Niculae Mircovici.