Nicoleta Dumitrescu
Ce întorsătură în PNL, dar una care demonstrează, încă o dată, că și în politică roata se învârteşte, iar luarea unei decizii, pe post de sancţiune, pentru o anumită persoană se poate întoarce, automat, către cel care a stabilit să fie pusă în aplicare! S-a întâmplat ieri, când nimeni altul decât Florin Cîţu, cel aflat cu câteva luni bune în urmă – pe vremea când era și premier și șef al liberalilor – în ”tabăra câștigătoare”, a pierdut și și-a dat demisia din funcţia de președinte al Senatului. Asta după ce atât actualul șef al Guvernului și al PNL, Nicolae Ciucă, precum și secretarul general al partidului i-au transmis că i s-a restras sprijinul politic pentru a mai ocupa această funcţie.
Seamănă, cumva, cu aceeași procedură care i s-a aplicat lui Ludovic Orban, după ce acesta a pierdut șefia PNL în faţa lui Cîţu, și după ce, ulterior, nu a mai fost agreat de colegi ca să mai ocupe vreo funcţie importantă în Parlament, cum a fost aceea de la șefia Camerei Deputaţilor? Cam seamănă!
Ba este ca un fel de copie la indigo, arătând din nou, ca şi în cazul Orban, că, atunci când taberele create în interior stabilesc ceva, inclusiv sancţiuni maxime- așa cum este mazilirea dintr-o funcţie importantă, indiferent despre cine este vorba, hotărârea se aplică. Slobod la gură în continuare, Florin Cîţu a mărturisit că a preferat să plece singur de la șefia Senatului, ca să nu-i pună într-o ”situaţie penibilă” pe colegi, menţionând că demisia i s-ar trage de la declaraţiile pe care le-a tot făcut, de ani buni, împotriva unor măsuri care fac rău românilor, acele măsuri venind, evident, de la PSD, cu care acum, după cum se știe, PNL se află la guvernare.
Nu se știe dacă, tot ieri, fost premier și fost lider al PNL, Ludovic Orban a zâmbit sau chiar a râs sarcastic la auzul deciziei luate de Cîţu ori, poate, chiar l-a sunat spunându-i: ”Ei, Florine, cum e să fii mazilit? Cum e să fii dat la o parte după ce nu mai ești bun? Ai văzut, roata se întoarce! Așa cum a fost și la mine!”. Și iată că s-a întors roata, dovadă că liberalii au ușuit din toate funcţiile de conducere încă un fost șef de partid, pe care îl credeau, evident, cel mai bun.
Subliniind că întotdeauna l-a interesat imaginea PNL, Florin Cîţu a ţinut să spună, tot ieri, că, plecat de bună voie de la conducerea Senatului, va face în continuare politică, punctând că funcţiile nu sunt pe viaţă.
Acum depinde pentru cine va mai face politică acesta și cine îl va mai tolera să facă politică în stilul său propriu, dată fiind ”linia de sacrificiu” – instituită în PNL – la care sunt supuși toţi cei care se consideră că nu mai corespund. Iar asta se întâmplă, în ciuda declaraţiilor, din cauza faptului că, de regulă, pe cei care fac politică, automat, îi interesează funcţiile, iar aceste funcţii să fie cât mai de sus. De acolo de unde se poate dicta și manevra totul, de unde se pot face înţelegeri, în numele compromisului. Deși, după cum s-a văzut, nimeni nu iese, niciodată, în piedere, mai ales când vine vorba depre împărţit putere!