Bărbații și femeile sunt diferiți din punct de vedere fiziologic în mai multe moduri; de la niveluri hormonale la procese moleculare. Din acest motiv, ele nu răspund neapărat în același mod la toate tratamentele. Oamenii de știință au descoperit că unele medicamente pentru durere afectează diferit bărbații și femeile. De exemplu, un studiu din 1996 publicat în Neuroscience Letters a concluzionat că femeile au răspuns mai mult decât bărbații la pentazocina, un analgezic opioid sintetic utilizat în tratamentul durerilor moderate până la severe și cronice, pentru durerea postoperatorie.
În mod similar, o analiză din 2021 publicată în Journal of Clinical Medicine a constatat că ibuprofenul este mai eficient la bărbați decât la femei.
Potrivit doctorulzilei.ro, un articol de pe site-ul Medical News Today investighează posibilele motive și unele dintre teoriile actuale care ar putea oferi un răspuns la acest mister.
Una dintre ele, de exemplu, presupune una dintre cele mai cunoscute diferențe la nivelul proceselor biologice dintre bărbați și femei: nivelul hormonilor.Astfel, potrivit experților, estrogenul, pe care femeile îl secretă în cantități mai mari decât bărbații (și în organismul căruia îndeplinește diferite funcții) ar putea, în anumite părți ale corpului și în anumite concentrații, să agraveze durerea. Dimpotrivă, ei susțin că testosteronul, care este produs în cantități mai mari de bărbați, ar acționa ca un analgezic în sine.