Actele care au expirat pe perioada pandemiei, dar au rãmas valabile 90 de zile, îşi pierd valabilitatea mâine
N. Dumitrescu
Începând cu data de 7 iunie 2022, actele de identitate care, potrivit legii, au expirat pe perioada pandemiei, respectiv pe timpul stării de urgență și al stării de alertă, însă au rămas valabile pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestora, își pierd valabilitatea. Precizarea a venit de la Ministerul Afacerilor Interne, care le-a reamintit, în acest context, românilor, ca să se prezinte la serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor, pe raza cărora își au domiciliul, pentru schimbarea cărții de identitate, având în vedere că aceste documente își pierd valabilitatea, așa cum menționam, de mâine. Conform MAI, în data de 7 martie a.c., la nivel național, erau înregistrate un număr de aproximativ 387.000 de documente de identitate expirate în perioada 01.03.2020 – 07.03.2022, iar până la data de 28.05.2022 pentru aproximativ 267.000 nu fusese solicitată preschimbarea. Potrivit informațiilor primite de la Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date, la nivelul județului Prahova, 13.110 persoane erau înregistrate, la sfârșitul lunii mai a.c., cu acte de identitate al căror termen de valabilitate era expirat. Dintre acestea, pentru 9.381 de persoane termenul de valabilitate al actelor de identitate a expirat în perioada stării de urgență și de alertă, respectiv în perioada 16.03.2020-09.03.2022. În vederea preschimbării documentelor care nu mai sunt în termenul legal de valabilitate, unii dintre prahoveni trebuie să stea la…coadă! Astfel, situația pe care o relatam acum o lună în ziarul Prahova, și anume că zilnic la Serviciul Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor Ploiești erau înregistrate câte 100 de solicitări, locuri libere pentru programarea în sistem online, în vederea depunerii documentelor, fiind abia peste două luni, este valabilă și acum. Mai exact, ieri dimineață, cei care doreau să facă o programare online la cele două ghișee ale Serviciului Evidență Informatizată al instituției menționate au avut surpriza să constate că următoarele zile libere în vederea depunerii documentelor necesare pentru a intra în posesia unui nou act de indentitate erau pe 12 și 18 august a.c.!
Conform informațiilor primite de la conducerea Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Prahova, în vederea preschimbării și a eliberării de noi documente de identitate, la nivelul județului Prahova funcționează, în prezent, 35 de servicii publice comunitare, în următoarele localități: Ariceștii Rahtivani, Azuga, Baba Ana, Blejoi, Boldești-Scăeni, Brazi, Breaza, Bucov, Bușteni, Băicoi, Bălțești, Bărcănești, Ciorani,Comarnic,Câmpina, Drajna, Filipeștii de Pădure, Filipeștii de Târg, Mizil, Măneciu, Mănești, Ploiești, Plopeni, Podenii Noi, Râfov, Scorțeni, Sinaia, Slănic, Sângeru, Șoimari, Târgșoru Vechi, Urlați,Valea Doftanei,Valea Călugărească, Vălenii de Munte. La Serviciul Public Local Comunitar de Evidență a Persoanelor Ploiești – unde se pot adresa locuitorii atât din Ploiești, cât și din comunele Balta Doamnei, Berceni, Drăgăneşti, Dumbrava, Gherghiţa, Gorgota, Poienarii Burchii și Puchenii Mari – depunerea documentelor pentru obținerea actelor de identitate se face doar în baza programărilor online, programare ce se poate efectua accesând site-ul SPCLEP Ploieşti: https://www.ploiesti.ro/SPCLEP/ modulul : “Programare online evidența persoanelor sau direct https://ploiesti.agentiawebmagnat.ro/programare-carte-identitate.html. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, așa cum au reamintit de altfel și reprezentanții MAI, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea actului de identitate este de până la 30 de zile, acesta putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor. Pentru situații de excepție -printre care sunt enumerate: necesitatea deplasării urgente în alt stat membru UE pentru studii, tratamente medicale, raporturi juridice de muncă- în scopul eliberării cărții de identitate într-un termen mai scurt decât 30 de zile se poate formula o cerere adresată șefului serviciului public comunitar de evidență a persoanelor din județul de domiciliu. De altfel, și cei care au dorit să facă o programare pentru depunerea documentelor la SPCLEP Ploiești au putut citi pe site-ul instituției următorul anunț:”În cazul în care vă aflaţi într-o situaţie absolut deosebită şi puteţi prezenta în susţinerea cererii dumneavoastră documente/înscrisuri care să ateste că vă aflaţi într-o asemenea situaţie (certificate, adeverinţe medicale, contracte de muncă, dosare de examen/concurs, oferte bancare, programări notariale, bilete de călătorie etc), vă puteţi programa la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Prahova https://www.djep-prahova.ro/ la numerele de telefon: 0244.302.347 / 0244.302.377 (Ploieşti, Strada Vasile Lupu nr. 60-62. Numai dacă vi se confirmă – telefonic – programarea la DJEP Prahova, acolo achitaţi şi contravaloarea cărții de identitate.”
Ce se întâmplă însă cu persoanele care nu solicită preschimbarea actului de identitate expirat? Răspunsul a venit de la conducerea Direcției Județene pentru Evidență a Persoanelor Prahova: ”Persoanele care nu își preschimbă actele de identitate cu termenul de valabilitate expirat pot fi sancționate contravențional cu amendă de la 40 lei la 80 lei, conform prevederilor art.43 lit.b din OUG nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.
Iar pentru că existat cazuri în care și prahoveni s-au regăsit în această situație, de la instituția menționată am mai primit următoarea precizare: ”Atunci când părinții, proprietari ai imobilului, sunt decedați și nu a fost dezbătută succesiunea, solicitantul actului de identitate va face dovada adresei de domiciliu cu declarația pe propria răspundere dată în fața personalului serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, însoțită de nota de verificare a polițistului de ordine publică, potrivit dispozițiilor art. 28 alin. (1) lit. c) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005, republicată, cu modificările și completările ulterioare. La cerere va atașa actul care face dovada că persoana decedată a deținut acel imobil și documentul cu care face dovada gradului de rudenie ca posibil succesor”.