N. Dumitrescu

În Prahova, se pare, a devenit tentantă și profitabilă cultivarea usturoiului. Confirmarea a venit recent, în contextul în care Direcția Județeană pentru Agricultură (DAJ) Prahova a primit, în cadrul aplicării Programului de susținere a producției de usturoi din acest an, 10 solicitări de acordare a sprijinului financiar. Sunt ceva mai multe solicitări față de anii precedenți, în contextul în care anul trecut au fost șase solicitări, iar în anul 2020 – doar trei cereri. Potrivit reprezentanților DAJ Prahova, dintre cele zece solicitări înregistrate, cinci au fost formulate de către persooane fizice, restul venind din partea a tot atâtor persoane juridice, fermierii provenind din localitățile Mănești, Mizil, Fulga, Puchenii Mari, Dumbrava, Târgșorul Vechi, suprafața totală cultivată cu usturoi fiind de 20.039 de hectare, una dintre condițiile obligatorii, în cazul persoanelor fizice, fiind ca să dețină atestat de producător valabil până la 31 decembrie 2022. Printre criteriile, considerate eligibile, pentru cei care au solicitat fonduri în cadrul acestui program se regăsesc: să utilizeze o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp; să obțină o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul 2022; să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat și avizat începând cu data înființării culturii; să facă dovada producției realizate prin documente justificative, în funcție de forma de organizare. Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 3.000 euro/ha, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Cei care au dorit înscrierea în cadrul acestui program au fost obligați să depună solicitările până pe data de 16 mai a.c. După înregistrarea cererilor, în baza notificării scrise a solicitanților, cu cel puțin 15 zile înainte de recoltare, reprezentanții Direcției Județene pentru Agricultură Prahova vor verifica existența culturii de usturoi și vor evalua și producția înainte de recoltare, valorificarea urmând să fie făcută în perioada 1 iunie-21 noiembrie inclusiv a anului 2022. Depunerea documentelor justificative de valorificare a producției de usturoi și a copiei din Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor se face până la 29 noiembrie inclusiv a anului acesta.
De adăugat faptul că, la nivel național, potrivit Ministerului Agriculturii, în acest program s-au înscris 1.203 producători agricoli – cu o suprafață totală de 1374 ha – dintre care 766 sunt persoane fizice.