Câinii dresaţi pot depista cu precizie pasagerii din aeroporturi infectaţi cu Sars-CoV-2, sugerează un nou studiu, transmit ieri DPA şi PA Media, potivit Agerpres. Oamenii de ştiinţă spun că această metodă de detectare ar putea fi deosebit de valoroasă nu doar în primele etape ale unei pandemii, când alte resurse nu sunt încă disponibile, dar şi pentru a ajuta la ţinerea sub control a unei pandemii în desfăşurare. Cercetătorii au adăugat că descoperirile lor scot în evidenţă importanţa unei reinstruiri continue a animalelor în contextul apariţiei unor noi variante ale virusului Sars-CoV-2. Potrivit datelor preliminare, câinii pot fi instruiţi în câteva săptămâni să identifice mostre provenite de la pacienţi COVID-19 cu un grad de precizie comparabil cu cel al unui test nazal sau faringian. Pentru a testa aceste rezultate în condiţii reale, cercetătorii au antrenat patru câini – dresaţi anterior pentru a detecta droguri, mărfuri periculoase sau cancer- să adulmece virusul în primăvara anului 2020. Animalele au adulmecat mostre de piele de la 114 persoane testate pozitiv la coronavirus şi de la 306 testate negativ. Potrivit studiului, condus de experţi de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, per ansamblu, câinii au reuşit să detecteze virusul cu o acurateţe de 92%. Cei patru câini au adulmecat 303 pasageri care au sosit pe aeroportul internaţional Helsinki-Vantaa în perioada septembrie 2020-aprilie 2021. Câinii au identificat în mod corect 296 de mostre negative din 300 (99%) de teste negative şi au identificat trei cazuri pozitive ca fiind negative. Potrivit articolului publicat în BMJ Global Health, ”câinii pot fi folosiţi atât în locuri cu o prevalenţă ridicată a Sars-CoV-2, cum ar fi spitalele (pentru o scanare iniţială a pacienţilor şi a personalului), precum şi în locuri cu prevalenţă scăzută, cum ar fi aeroporturi sau porturi (pentru scanarea iniţială a pasagerilor)”.
Una dintre concluziile importante ale studiului a fost că animalele au înregistrat un succes mai redus în identificarea în mod corect a variantei alfa întrucât au fost dresaţi să detecteze virusul sălbatic. ”Observaţia este remarcabilă întrucât dovedeşte puterea robustă de diferenţiere pe care o are simţul olfactiv al câinilor.”
”Consecinţa evidentă este că mostrele folosite la antrenament ar trebui să acopere toate variantele relevante din punct de vedere epidemiologic”.
”Conform observaţiilor noastre preliminare, câinii pregătiţi pentru un anumit tip de virus pot în câteva ore să fie reinstruiţi pentru a-i detecta variantele”.