Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a afirmat sâmbătă, la Oradea, că nu trebuie să ne fie frică de descentralizare, în cel mai avansat stadiu fiind în prezent, din acest punct de vedere, domeniul sportului, potrivit Agerpres.
„Pe descentralizare, avem discuţii şi un punct de vedere mai avansat pe trei domenii. Cel mai avansat domeniu pe descentralizare este domeniul sportului, unde există un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Sportului. Am avut mai multe discuţii cu ministrul Novak pe această temă, cu privire la descentralizarea unor activităţi, respectiv baze şi cluburi sportive, către autorităţile locale. Deci aici suntem în faza în care lucrăm la un proiect de act normativ, care va trebui aprobat de Guvern şi intră în dezbatere parlamentară,” a declarat a ministrul într-o conferinţă de presă. Ministrul Dezvoltării a adăugat că a avut discuţii aplicate și cu Ministerul Educaţiei, legate de posibilitatea de transfer al unor cluburi şcolare pentru copii, palate ale copiilor, care ar funcţiona mult mai eficient la nivelul autorităţilor locale.
A existat o dezbatere şi la Ministerul Transporturilor privind spitalele CFR, conturându-se ideea de a le transfera, după evaluarea lor, către mai mulţi actori. Ministerul Apărării Naţionale este interesat de preluarea unui spital în Bucureşti, celelalte spitale urmând să fie transferate către autorităţi locale şi eventual către universităţile de medicină. „Cred că nu exagerez dacă spun că tot ce a fost în anii 1950-1960 nu mai corespunde azi, după anii 2020. Nici feroviar, nici ca acoperire medicală a acestui segment. Noi, din punct de vedere al ministerului specializat pe descentralizare, vom acorda tot sprijinul, pentru că descentralizarea este soluţia care eficientizează multiple domenii, inclusiv al spitalelor CFR, dar sunt şi alte domenii care trebuie şi merită să fie descentralizate. Nu trebuie să ne fie frică de descentralizare. Aceasta este discuţia noastră continuă. Nu fuge nimeni nici cu clădirea, nici cu atribuţiile, care sunt astfel exercitate mai bine la nivel local, dintr-un simplu motiv: presiunea publică”, a subliniat ministrul.
El a amintit, în context, iniţiativa sa de descentralizare a spitalelor, ca ministru al Sănătăţii, care a dus la efecte pozitive în majoritatea cazurilor, Oradea fiind un exemplu în acest sens. „Eu cred, sincer, chiar dacă se poate spune că sunt subiectiv, că descentralizarea spitalelor a adus efecte pozitive în majoritatea cazurilor şi a schimbat complet în multe privinţe infrastructura sanitară, lucru ce era mult mai greu de făcut de la nivel central. Cu tot respectul pentru Ministerul Sănătăţii pe care l-am condus de două ori, nu există capacitate instituţională pentru aşa ceva la nivel central, capacitate care nu poate fi decât la nivel local”, a concluzionat Cseke Attila.