Nicoleta Dumitrescu

Începând de ieri, creștin ortodocșii au intrat în Săptămâna Mare – a Patimilor, la încheierea căreia se va sfârşi Postul Paștelui și va fi celebrată Sărbătoarea Învierii Domnului. Cei cărora nu le sunt străine canoanele bisericii știu că, potrivit tradiției, în aceste zile nu trebuie să-i bârfească pe cei din jurul lor și să-i judece, iar potrivit tradiției populare , în Joia Mare nu este bine ca o persoană să doarmă fiindcă riscă să fie leneșă un an întreg!
Având la bază și un sâmbure de adevăr, se știe că tradițiile românești s-au născut și sunt transmise mai departe mai ales de către cei care trăiesc și cu frică de Dumnezeu, cum se spune, și nu sunt legaţi atât de mult de lucrurile materiale, de acumularea de bunuri cu orice chip atunci când li se deschid conjuncturi favorabile, fără să obosească ori să depună prea mult efort. În acelaşi timp, nici nu ar fi de mirare ca, şi anul acesta, cei care au în mâini soarta românilor să pretindă că nici nu au timp să se uite și în calendarul bisericesc să vadă că suntem deja ajunşi în Săptămâna Mare, susţinând că nu-și văd capul de cât de multe sunt nevoiți să facă, de cât de multe probleme le sunt puse în față şi de câte rezolvări tot caută !!!Efectele ? Le ştie şi le trăieşte oricare dintre noi…
Chiar dacă, declarativ, guvernanții par că sunt optimiști, anunţând măsuri peste măsuri, investiţii peste investiţii, soluţii peste soluţii, pe alocuri felicitându-se reciproc, realitatea îi contrazice aproape flagrant.
Iar cel mai proaspăt exemplu vine de la un recent târg al turismului organizat în America, la New York, unde ministerul de profil, adică al Turismului, a reușit să se facă, din nou, în faţa unei lumi întregi , de râs. Astfel, 8000 de dolari au fost consumați ca americanilor să le fie arătate cele mai importante puncte turistice din România – printre care și Sfinxul din Bucegi și Castelul Peleș din Sinaia – pe niște fotografii, de mărimea unei cărți poștale, prinse cu cârlige de rufe pe o draperie de culoare neagră, ”reușită” pentru care delegația României ce s-a deplasat în SUA s-a mai şi fotografiat, evident toată numai un zâmbet! Iar asta se întâmplă din cauza faptului că, în continuare, e la putere principiul ”merge și așa”, în timp ce îi judecă pe alţii că n-au făcut, că n-au dres, fiindcă e mai uşor de văzut paiul din ochii altora decât bârna din propriii ochi! Oricum, în continuare sunt greu de urnit lucrurile din loc, mai ales în domenii cheie, așa cum este considerat inclusiv domeniul turismului, atât timp cât oamenii au fost instalați în funcții doar pe criterii politice, și nu pe cele de competență și experiență. Paradoxul devine şi mai mare atunci când unii dintre funcționari se declară atât de extenuați de munca pe care o depun încât par tentați să doarmă nu doar în joia din Săptămâna Mare, ci în fiecare zi de joi a unei săptămâni obișnuite, cât să se găsească explicația de ce au rămas leneși chiar un an întreg!