S-au demarat cercetările în dosar, răniții au început să fie audiați

N. Dumitrescu
Fl. Tănăsescu

Astăzi, în comuna Mănești – de unde, vineri, la crăpatul zorilor, a plecat autobuzul cu navetiști ce s-a transformat pe Centura Ploieștiului, înainte de ajunge la destinație, într-un autobuz ”al morții” – se vor auzi clopotele bătând îndelung. Vor vesti că vor fi conduse pe ultimul drum două dintre cele cinci persoane care și-au găsit sfârșitul în cumplitul accident. Informația am aflat-o, ieri, de la primarul comunei Mănești, Constantin Nițoi, care ne-a precizat că, astăzi, în satele Mănești și Coada Izvorului vor fi înmormântați doi dintre cei decedați în urma coliziunii, din dimineața zilei de 5 februarie, de pe DN1, în zona Strejnic, dintre un autobuz plin cu călători și o autobasculantă încărcată cu nisip. (Pe ultimul drum vor fi conduse, tot astăzi, şi celelalte trei victime.) ”Ambii bărbați din comuna Mănești aveau familie şi câte doi copii. Pentru cei rămași, din familie, durerea este mare, și o resimțim și noi, autoritățile. Astăzi (n.n. – ieri), la slujba de duminică, preoții celor două parohii s-au rugat pentru sufletele acelora care și-au găsit sfârșitul într-un mod atât de tragic, înmormântarea lor urmând să aibă loc mâine (n.n. – astăzi)”, ne-a declarat primarul. Acesta ne-a mai spus că la nivelul Primăriei Mănești se va promova un proiect de hotărâre astfel încât, de la bugetul local, să fie sprijinite cu fonduri atât familiile celor doi decedați, cât și persoanele care au fost rănite și care acum se află în spital. ”Vom promova, la nivelul autorității locale, o hotărâre astfel încât să putem sprijini financiar familiile celor doi decedați, care erau din comuna noastră cât și pe cei care au fost răniţi. Mai grav accidentate sunt, după cum am aflat de la famiile lor, două persoane, una dintre ele având coloana ruptă. Oricum, în afară de sprijinul venit de la Patriarhie, și cetățenii, alături de preoții din comună, s-au mobilizat. Se va organiza o colectă, fiecare dintre locuitori urmând să contribuie, fiecare cum poate, pentru a ajuta familiile care au avut de suferit de pe urma accidentului”, ne-a mai declarat primarul.
Așa cum v-am informat, Arhiepiscopia Bucureștilor a trimis un ajutor financiar la Protoieria Ploiești-Sud – în valoare totală de 43.000 de lei – pentru înmormântarea celor decedați și pentru tratamentul celor răniți, îndemnând, totodată, parohiile și mănăstirile la ajutorarea familiilor greu încercate în urma acestui grav accident rutier. De altfel, și Patriarhul Daniel a transmis, în ziua accidentului, un mesaj familiilor victimelor accidentului de circulație din Prahova, în care și-a exprimat compasiunea și solidaritatea cu acestea.
19 dintre cele 28 de victime transportate vineri, la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, au rămas internate, două fiind supuse unor intervenţii chirurgicale, după ce au suferit traumatisme multiple. Ieri la prânz, prefectul județului Prahova, Rodica Paraschiv, ne-a declarat că urma să se deplaseze la spital pentru a discuta cu conducerea unității sanitare despre evoluția stării de sănătate a celor internați, precizându-ne, totodată, că s-au demarat și cercetările în dosarul deschis pentru aflarea cauzelor producerii accidentului. Reamintim faptul că Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti a deschis dosar penal având ca obiect accidentul rutier. „La Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti s-a constituit o cauză având ca obiect accidentul rutier petrecut la data de 05.02.2016, în jurul orei 6:20, pe Centura de Vest a Municipiului Ploieşti, în care au fost implicate un autobuz şi o autobasculantă. Autobuzul, în interiorul căreia se aflau 34 de pasageri, efectua o cursă regulată de transport de persoane pe ruta Măneşti – Ploieşti. În urma accidentului a rezultat decesul a 5 persoane, vătămarea corporală a altor 28 de persoane (dintre care 16 fiind grav rănite), 4 fiind minori cu vârste între 9 şi 17 ani. Din primele cercetări a rezultat că autobuzul a lovit din spate autobasculanta aflată în mişcare pe aceeaşi direcţie de mers”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Public.
Totodată, ieri, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova ne-au precizat că ofițerii criminaliști, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești, au demarat cercetările pentru stabilirea împrejurărilor și a cauzelor ce au condus la tragicul accident rutier de la Strejnic. Dosarul penal instrumentat are ca obiect comiterea infracțiunii de ucidere din culpă. Tot de la IPJ Prahova ni s-a mai spus că, până ieri, la orele prânzului, au fost audiaţi unii dintre răniții în accident, urmând ca, pe măsură ce starea de sănătate a celorlați o va permite, să fie audiați și ceilalți. De asemenea, o altă instituție care efectuează un control de fond pentru verificarea respectării legislației în transport, în cazul accidentului de la Strejnic, este Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). Instituția, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, are, printre atribuții, efectuarea de inspecții cu privire la siguranţa transporturilor rutiere, starea tehnică a vehiculelor rutiere, masele şi/sau dimensiunile maxime admise pe drumurile publice şi masele totale maxime autorizate, tariful de utilizare şi tariful de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.