N. D.
La sfârșitul acestei săptămâni, Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova organizează, împreună cu Institutul de Antropologie
Fr. Rainer al Academiei Române, o nouă întâlnire tematică, dedicată cercetării antropologice de teren în județul Prahova.
Astfel, potrivit reprezentanților muzeului amintit, pe data de 9 aprilie, de la ora 11.00, elevi, studenți, profesori, cercetători, muzeografi, dar și alți invitați, prezenți la acest eveniment, vor avea ocazia să participe și la inaugurarea expozițiilor cu tema ”Francisc Rainer şi munca antropologică de teren”, și ”Materializarea meşteşugărească a identităţii etnice din România”.
Totodată, în cadrul acestei acțiuni sunt incluse atât vizionarea filmului ”Living with Climate Change: a Welsh Perspective”, de Caroline Juler, cât și o masă rotundă susținută de cercetători și specialiști ai muzeului prahovean și de la Institutul de Antropologie.
De precizat că Muzeul de Antropologie Francisc Rainer din localitatea Cheia, comuna Măneciu, este considerat unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe Valea Telejeanului,
acesta fiind amenajat în casa de vacanţă a marelui savant cu acelaşi nume, care a înfiinţat Institutul de Antropologie din Bucureşti.
Prof. Francisc Rainer (1874 – 1944) este savantul deschizător de drumuri în antropologia românească, acesta creându-i fundamentul ştiinţific necesar studiului de teren, precum şi pe cel instituţional, realizând primele monografii antropologice săteşti din antropologia mondială.
De altfel, muzeul de la Cheia este un fel de memorial închinat vieţii şi activităţii acestuia, clădirea, etajată, având patru săli. La parter, de pildă, una dintre săli este dedicată biografiei profesorului Francisc Rainer, unde sunt expuse obiecte personale, printre care se regăsesc biroul la care acesta lucra, o lampă şi o călimară, ambele din marmură, un telescop şi un microscop, un binoclu, în altă sală publicul vizitator putând să vizioneze și un film documentar despre activitatea acestuia.
Iar la etajul clădirii sunt săli speciale în care se regăsesc şi câteva “gânduri” ale profesorului Rainer, dar şi un “sector de anatomie” în care copiii pot afla informaţii despre sistemul osos şi cel muscular, muzeul având şi un specific interactiv, fiind
dotat cu echipamente electronice performante, care permit vizitatorilor să vizioneze filme cu teme antropologice, dar şi să înveţe lucruri noi şi interesante chiar și
despre ei înşişi, în legătură cu profilul psihologic și cu bioritmul.