Nicoleta Dumitrescu

Un program care a aruncat în aer fosta coaliție aflată la guvernare, PNL-USR, este readus în atenția reflectoarelor, mai ales a reflectoarelor din sălile unde se face non-stop politică. Este vorba despre controversatul Program ”Anghel Saligny” sau PNDL 3 care s-a aflat, ieri, pe agenda ședinței Guvernului.
Ideea este că, așa cum a anunțat premierul, în baza unei hotărâri – luate evident în cadrul actualei coaliții – bugetul inițial se va suplimenta cu aproximativ 15,5 miliarde de lei, astfel că, în final, suma pusă la bătaie va ajunge la 65,5 miliarde de lei. Dinspre Guvern, decizia suplimentării a fost motivată de faptul că este- cităm din proiectul de hotărâre guvernamental – ”imperios necesară susținerea realizării obiectivelor de investiții care permit asigurarea, în cel mai scurt timp, a unor servicii considerate esențiale pentru creșterea calității vieții în toate localitățile României, punându-se accent pe apă și canal, drumuri și rețele de gaze”, invocându-se faptul că au fost depuse peste 7.300 de cereri de finanțare din partea a peste 3.000 de primării (!?!).
Neuitând însă principalul motiv care i-a determinat să plece de la guvernare, cei de la USR arată, din nou, cartonașul roșu actualei coaliții aflate la guvernare, în mod special acelora de la PNL. Astfel că useriștii susțin faptul că, în opinia lor, PNDL 3 – adică noul program Anghel Saligny – nu este altceva decât… ”pușculița tradițională din care își umplu buzunarele baronii locali și firmele de casă ale partidelor aflate la putere”. Fără să inventeze ei roata în cazul de față, useriștii reclamă ceea ce de altfel s-a tot practicat și se practică în administrație. Și anume, faptul că, întotdeauna, partidele aflate la guvernare au ținut partea, mai ales când a fost vorba despre alocarea de fonduri, primarilor lor.
Practic, întotdeauna primarii din partidele aflate, vremelnic, într-o coaliție au fost avantajați, și asta din cauza faptului că au funcționat, mai bine, telefoanele de partid, ușile deschise, pilele, proptelele, recomandările venite din interior. De altfel, tot partidele, cele care s-au perindat la guvernare, au inventat ”pușculița tradițională”! Adică sacul guvernamental, cel din care s-au tot scos, și încă se mai scot, listele cu localitățile care primesc bani pentru investiții. Și așa s-a ajuns ca unii dintre primari să se tot laude că au trecere la Guvern, că sunt bine-văzuți.
Că unele dintre investiții pentru care s-au primit fonduri nu erau chiar urgente, asta nici că mai contează, destule fiind exemplele în care s-au alocat fonduri, în mediul rural de pildă, pentru amenajarea unor părculețe cu un rond de pansele și trei bănci, în condițiile în care asfaltat era doar drumul care ducea la sediul primăriei! Și câte și câte alte situații aberante nu s-au mai întâlnit în țară, când, tot așa, primarii cu trecere la Guvern se lăudau că au fost sprijiniți cu fonduri pentru investiții considerate strategice pentru comunițile locale, gen teren de fotbal în pantă, pârtie pentru schiori unde zăpada nu rezistă prea mult.
Ciudat este însă faptul că, în cazul PNDL 3, pare că istoria se repetă, în sensul că anunțul majorării de fonduri pentru acest program a fost făcut înainte ca principalul partid aflat la guvernare – PNL – să-și limpezească apele, după ce fostul lider, aflat în echipa câștigătoare, a fost forțat să abdice. Și mai semnalau ei, liberalii, că e cazul să se învețe din greșeli! Din păcate, niciodată nu se va întâmpla asta, adică să se învețe din propriile greșeli, mai ales că, de fapt, politicienii sunt aceiași. Aceiași care nu vor să piardă, ci doar să câștige!