Violeta Stoica

La finalul lunii martie, a fost publicată în Monitorul Oficial al României o Hotărâre de Guvern prin care s-a aprobat înscrierea în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a zăcămintelor de apă minerală terapeutică din perimetrele Băile ­Herculane-Șapte Izvoare Calde Dreapta – județul Caraș-Severin, Crasna – județul Sălaj, Sărata Monteoru – județul Buzău și Poiana Câmpina – județul Prahova, aflate în administrarea Agenției Naționale pentru resurse Minerale.
Zăcământul de apă minerală terapeutică din perimetrul Poiana Câmpina are suprafața de 0,015 kmp și o valoare de inventar de 2.110.000 de lei.
Din punct de vedere hidrochimic, apele minerale românești sunt hidrogencarbonatate, clorurate sau sulfatate. Apele minerale sunt grupate în ape ­minerale naturale (carbo­gazoase sau plate), destinate prioritar îmbutelierii (ape minerale naturale de consum alimentar) și ape minerale terapeutice, utilizate în cura internă sau externă, pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Apa minerală este o substanță ­extrem de sensibilă, asupra ­căreia o exploatare fără supraveghere stiințifică, de strictă specialitate, are efecte ireversibile. Doar prin menținerea constantă a celor două caracteristici esențiale – puritatea microbiologică și conținutul mineral la sursă – se poate păstra caracterul natural al apei minerale.