F. T.
Şi ce bine a fost în martie! Şi ce condiţii ideale pentru plantare! Iar dovadă în acest sens stă faptul că, pe raza Ocolului Silvic Ploieşti, lucrările de împăduriri aferente acestei primăveri s-au încheiat de ceva vreme. La fel au stat lucrurile şi la O.S. Verbila, în grafic sunt şi plantările pe raza O.S. Slănic unde, până ieri, fuseseră acoperite mai bine de patru hectare. Iar potrivit inginerului Bogdan Săvulescu, coordonator Compartiment «Cultură Refacere» din cadrul Direcţi ei Silvice Prahova, acestea se vor încheia la sfârşitul săptămânii.
Pe mai departe… Aici e aici!
Seceta a cam pus stop împăduririlor. Nu şi încercărilor angajaţilor Direcţiei Silvice Prahova de a planta. S-a sperat că zilele acestea va ploua suficient. N-a fost să fie. Pe cale de consecinţă, este destul de probabil ca «Luna Plantării Arborilor», marcată oficial în perioada 15 martie – 15 aprilie, să se întindă şi după Paşte.
Nu-i vorbă, una înseamnă să marchezi calendaristic un eveniment şi alta să sapi gropi şi să plantezi, pe teren. Diferenţă ca de la Cer la Pământ… Iar de Sus, tot nu plouă! Ba, şi mai rău, tot mai sus – în zona montană adică, în ultimele nopţi, temperaturile au scăzut sub limita îngheţului. Deci, cum să împădureşti pe raza Ocolului Silvic Măneciu? Poate, în preajma Sărbătorilor Pascale şi după…
De aceea am scris că, scriptic, «Luna Plantărili Arborilor» se va încheia peste 10 zile. Faptic, lucrările propriu-zise vor continua. Alte noutăţi de pe frontul campaniei de împăduriri la nivelul Direcţiei Silvice Prahova constau în disponibilitatea unor voluntari de a participa la lucrările din această primăvară.
Şi, nu în ultimul rând, faptul că pe raza Ocolului Silvic Ploieşti au început însămânţările de ghindă (specia Steja pedunculat) în recipiente, pentru peste 50.000 de puieţi, aceştia urmând să fie apţi pentru plantare în campania din toamna acestui an.