F. T.
În atribuţiile personalului angajat în cadrul ocoalelor silvice de pe raza judeţului intră, mai nou, şi executarea unor misiuni de patrulare, în contextul în care arderile de vegetaţie au afectat inclusiv păduri de pe raza judeţului.
În acest context, inginerul Ion Domşa, din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, ne-a precizat că „aproximativ 20 de hectare de pădure – de stat sau privată – au fost afectate, de la începutul anului şi până în prezent, ca urmare a celor 11 incendii care s-au extins şi la suprafeţele împădurite. Cel mai afectat din acest punct de vedere a fost Ocolul Silvic Verbila, unde au ars 13 hectare de teren. Din fericire, flăcările nu s-au extins şi la coronamentul arborilor, fiind afectate doar litiera şi liziera. Îi sfătuim pe prahovenii care efectuează lucrările de primăvară să dea dovadă de mai multă responsabilitate atunci când efectuează curăţirea terenurilor prin arderea vegetaţiei. De asemenea, acelaşi îndemn este adresat şi turiştilor care intenţionează să facă foc în pădure”.
Contextul în care personalul ocoalelor silvice prahovene este angrenat în prevenirea incendiilor este şi acela că Tanczos Barna, ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, împreună cu George Mierliţă – directorul general al Romsilva, au solicitat mobilizarea personalului silvic pentru a preveni incendiile din fondul forestier, precum și intervenția rapidă în cazul producerii acestora.
”Anul acesta înregistrăm, din păcate, un record al numărului incendiilor de pădure. (…) Riscul producerii și propagării incendiilor este uriaș, din cauza lipsei precipitațiilor și a intensificării vântului în această perioadă. Este un fenomen de amploare și este nevoie de o mobilizare exemplară pentru ca incendiile de vegetație să nu se extindă”, a precizat ministrul Tanczos Barna, potrivit unui comunicat al Regiei Naţionale a Pădurilor.
Tot în acelaşi comunicat se mai menţionează faptul că, încă de anul trecut, „Romsilva a adoptat mai multe măsuri, între care instituirea serviciului de permanență la nivelul fiecărui ocol silvic din cadrul Romsilva, pentru comunicarea rapidă cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență și Gărzile Forestiere, actualizarea planurilor de alarmare și mobilizare a forțelor de intervenție în caz de incendiu, intensificarea acțiunilor de patrulare și supraveghere a fondului forestier și a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor, precum și a traseelor frecventate de turiști”.