F.T.

Drept este că de mare interes şi la mare căutare sunt ştirile- eveniment în care se scrie că a ieşit scandal într-o şcoală. Că două eleve s-au păruit, iar o a treia a filmat. Iar nu puţini sunt moraliştii care spun: „Eeeei, pe vremea mea… Eeeei, pe vremea noastră se ştia ce înseamnă respectul! Eeeei, am prins timpurile când în şcoli se făcea educaţie!”
Ei, bine, şi-acum se face! Şi este bine să dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi Baroului Prahova atenţia cuvenită. Şi, nu în ultimul rând, Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, cât timp între cele două instituţii a fost semnat marţi, 22 martie 2022, „Protocolul de colaborare privind educaţia juridică în unităţile de învăţământ preuniversitar”.
În acest context, trebuie amintit faptul că, la iniţiativa decanului Baroului Prahova, avocat Emanuela Maria Antonescu, în colaborare cu profesoara Lorelli Urleţeanu, inspector general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova (foto stânga), se va derula, în premieră, proiectul „Fii avocat în şcoala ta!”.
„Intenţíonăm să promovăm în rândul elevilor valori precum respectul faţă de lege, echitatea şi atitudinea civică. Iar atât timp cât avocaţii au un rol esenţial în promovarea statului de drept, a valorilor pozitive faţă de lege, poate că prin activităţile noastre vom modela caractere, inspirând tinerii să ia decizii corecte şi responsabile din punct de vedere etic, în viaţa lor de zi cu zi, să demonstreze empatie faţă de semeni şi, implicit, să îi respecte pe ceilalţi membri ai societăţii.
De asemenea, noi, partenerii semnatari, reprezentanţii Baroului şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, avem, de asemenea, convingerea că dobândirea de către tineri chiar şi a unor minime cunoştinţe de drept contribuie la dezvoltarea şi formarea acestora ca oameni, la asumarea şi respectarea rolului lor în societatea normală”, ne-a precizat decanul Baroului Prahova, avocat Emanuela Maria Antonescu.
De asemenea, coordonatoarea proiectului, avocat Gabriela Dinu (foto dreapta), ne-a menţionat că în activităţile care se vor derula în şcolile din judeţ „sunt implicaţi 14 avocaţi din cadrul Baroului, aceştia urmând să susţină ore de educaţie juridică sub formă de voluntariat – deci neremunerat – la nivel gimnazial şi de liceu. Intenţionăm să organizăm procese simulate, dezbateri publice pe teme juridice şi alte astfel de activităţi în care, suntem convinşi, vom avea toată deschiderea cadrelor didactice cu care vom colabora.”
Cum aminteam la început, drept este că de mare interes şi la mare căutare sunt ştirile- eveniment în care se scrie că a ieşit scandal într-o şcoală. Revenim şi adăugăm: suntem convinşi că acest proiect demarat în premieră de către Baroul Prahova, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova va avea rezultatul scontat. Şi poate nu contează câţi dintre elevii beneficiari ai orelor de educaţie juridică vor deveni avocaţi. Important este că vor deveni oameni responsabili. Sau, parafrazând: „Pentru a deveni om întreg, mai trebuie să ai şi minime cunoştinţe de Drept”.