F. T.

Peste 100 de hectare de vegetaţie uscată au ars, în seara zilei de duminică, în satul Mârlogea, comuna Apostolache, pentru localizarea şi stingerea flăcărilor fiind mobilizate mai multe autospeciale de pompieri.
Pe de altă parte însă, din cauza terenului accidentat, a fost necesară şi intervenţia localnicilor, pentru limitarea extinderii flăcărilor.
Incendiul de duminică seara continuă seria arderilor necontrolate care au avut loc în cursul săptămânii trecute, când au fost afectate importante suprafeţe de teren din zonele Seciu, Valea Călugărească, Gura Vadului, Chiojdeanca, Salcia, Ceptura etc.
De altfel, la Ceptura, de exemplu, în data de 18 martie au fost două incendii de vegetaţie uscată. Într-unul dintre ele au ars doi stupi de albine, alţi patru fiind salvaţi de către pompierii militari. În cel de-al doilea incendiu, a fost afectată parţial şi o casă bătrânească.
În acest context, ISU Prahova a precizat: „Dacă oamenii ar înțelege să nu dea foc vegetației, nu s-ar ajunge să se distrugă bunuri sau vieți. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a face față! Situația este cu atât mai delicată cu cât în apropierea câmpurilor arzânde se află locuințe sau alte construcții. În astfel de cazuri, fiecare secundă face diferența!
În prima jumătate a lunii martie au fost înregistrate – la nivel naţional – peste 1.400 de intervenții la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), care au afectat o suprafață de aproximativ 5.000 hectare de teren.
Arderile de vegetație sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de până la 50.000 lei”. De altfel, fenomenul arderilor ilegale de vegetaţie şi de mirişti din 2022 are cea mai mare amploare din ultimii cinci ani, ajungând la 6.028 de asemenea evenimente, în doar două luni şi jumătate, după cum a anunţat, chiar ieri, pe pagina oficială de Facebook, Garda Naţională de Mediu (GNM), care citează datele statistice ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), potrivit Agerpres. În Prahova, potrivit reprezentanţilor ISU, „numai în perioada 18-20.03.20022, pompierii au fost solicitaţi să intervină pentru localizarea și lichidarea a 35 incendii de vegetație uscată, suprafaţa de teren afectată fiind de aproximativ 450 de hectare de teren”. Chiar în după-amiaza zilei de ieri, în jurul orei 14, pompierii militari au intervenit în localitatea Inoteşti, pentru stingerea unui alt incendiu de vegetaţie uscată care se manifesta în apropierea căii ferate din zonă.
Pericolul era cu atât mai mare cu cât în zona afectată de flăcări se afla garată o garnitură de tren cu 20 de vagoane pline cu benzină, ca urmare traficul feroviar a fost oprit!
Salvatorii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă, iar în jurul orei 14.30 incendiul a fost localizat, reuşindu-se astfel „să se asigure protecţia celor 20 de vagoane” (comunicat ISU Prahova).
• • •
„Dacă oamenii ar înţelege…”, spun pompierii prahoveni.
Şi dacă, în unele cazuri, focul a fost pus intenţionat? E doar o întrebare…