Nicoleta Dumitrescu
Cum era de așteptat, prelungirea conflictului militar din Ucraina continuă să rostogolească efecte negative în lanț, unda bombardamentelor fragilizând inclusiv piețele altor state, care și așa erau destul de bulversate după cei doi ani de pandemie. În aceste condiții, pe un teren atât de sensibil a reușit să se strecoare, inevitabil, și panica, zvonistica ajungând să fie transformată, în ultima perioadă, pe post de drob de sare care poate oricând să cadă inclusiv în capul românilor!
Așa se face că, săptămâna trecută, de frica scumpirilor, șoferii s-au bulucit la benzinării, unii dintre ei, mai inventivi, ajungând să-și facă oareșce stocuri, după ce au făcut plinul mașinii, atât în tomberoanele în care se colectează gunoiul menajer, cât și în saci sau pungi din plastic, ba chiar și damigene! Iar la sfârșitul săptămânii trecute a fost rândul uleiului ca să dispară de pe rafturile magazinelor, ca efect tot al panicii, unii luând cu baxurile de teamă că nu se va mai găsi deloc ori că litrul de ulei ar urma să se vândă la prețuri record.
Este adevărat, pe vremuri de război, mai ales când acesta are loc la graniță, apar automat și teama, și panica , care destabilizează total și fac din om- neom, mai ales atunci când şi găsesc teren. Iar terenul este deja pregătit pe rețelele de socializare, locul unde se distribuie și se redistribuie – la prieteni și la prietenii prietenilor – tot felul de informații neverificate, nu mai vorbim despre cei care, filozofi fiind, își dau cu părerea despre o situație sau alta. În fapt, criza benzinei, a uleiului, mâine poimâine a zahărului, a făinei, a drojdiei, a…hârtiei igienice, repetă același scenariu care s-a derulat și imediat după confirmarea pandemiei, când, tot așa, se credea că odată cu covizii vine și criza-crizelor, peste tot și peste toate! Având în vedere că era de presupus că un conflict armat- mai ales fiind înregistrat într- o țară vecină, poate să inducă panică în rândul populației, oare de ce autoritățile nu au reacționat la timp? Oare ce au gândit cei cu inima mai slabă, cum se spune, când au văzut că și în Bulgaria, din cauza bulucelii la rafturile unde erau sticlele cu ulei, un om a murit? Că este posibil să nu se mai găsească, nu-i așa? Așa cum, nici acum, la câteva zile după ce a trecut iureșul, unele persoane nu sunt convinse, 100%, că benzina nu va ajunge la prețul la care a tot circulat pe facebook. Și sunt oarecum îndreptățite aceste persoane să fie temătoare pentru că, după cum s-a văzut în cazul combustibililor, abia după ce benzinăriile au fost sufocate de cozile șoferilor s-au ”autosesizat” şi autorităţile, anunțând controale, care, ulterior, s-au soldat și cu amenzi, ceea ce a făcut ca situația să revină, până la urmă, cât de cât la normal.
Pe de altă parte, și în cazul așa-zisei crize a uleiului de floarea soarelui, Bucureștiul, mai precis ministrul Agriculturii, abia acum două zile a ieșit public, anunțând că sunt stocuri suficiente și că nu este cazul ca populația să intre în panică. Așa o fi, însă toate aceste situații generatoare de panică puteau foarte bine să fie stopate dacă se gândea cineva, din timp, că este nevoie ca populația să fie liniștită, inclusiv din punctul de vedere al aprovizionării cu produsele de strictă necesitate.
Se pare însă că din panica izbucnită imediat după pandemie oficialii din România nu prea au avut ce să învețe, iar creșterea continuă a prețurilor alimentează și mai mult zvonistica, transformată nu în unul, ci în multe droburi de sare!