Luiza Rădulescu Pintilie
Deschisă cu “Legile iubirii” şi “Lecţia de iubire”, noua carte de poezie ce poartă numele poetului şi regizorului Toma Enache îşi aşază mesajele transmise cititorilor între emoţia pură a celui mai frumos dintre simţămintele omeneşti, smerenia rugii şi forţa manifestului.
“Doamne , dă mintea cea de pe urmă celor ce conduc toate laboratoarele lumii !Să inventeze un virus al iubirii atât de contagios încât să infecteze pe toată lumea.(…) Să-şi iubească fiecare aproapele ca şi cum ar fi el însuşi“, spune autorul în poezia care dă chiar titlul volumului -Infectaţi de iubire- şi actualitatea trăirilor vechi de când au început să bată pe pământ cele dintâi inimi omeneşti nu mai are nevoie de nicio adăugire pentru oricine a trecut prin pandemia care a răscolit lumea de la un capăt la altul şi vieţile tuturor. Iar sentimental acesta trăit ca şi cum “ar avea două inimi” l-a aşezat poetul Toma Enache în versurile sale, dându-le deopotrivă ritm şi esenţă românească, ritm şi esenţă aromână, aşa cum coexistă ele înlăuntrul său, al celui care, născut la Constanţa, duce cu sine rădăcinile sale aromâne şi iubirea pentru “seminţia” străbunilor săi. Cartea aceasta o va lansa autorul joi, 10 martie a.c., la Ploieşti, cu începere de la ora 16,00, în Sala „Marea
Unire”, din Palatul Culturii, în cadrul unui eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană “Nicolae Iorga” Prahova şi firma BES România, cea care, prin directorul său general, Martha Maria Mocanu, a susţinut financiar şi sufleteşte apariţia acestui volum, ca parte a unui amplu şi inedit proiect prin care această carte e un fel de avanpremieră la un nou film prin care regizorul Toma Enache intenţionează să aducă pe marele ecran o tulburătoare poveste de dragoste din perioada interbelică. Aceia care vor fi prezenţi la evenimentul de lansare a cărţii îl vor putea asculta pe autor recitându-şi propriile versuri în limba română, dar şi în aromână, având în acelaşi timp privilegiul să audă şi interpretarea dată unora dintre poeziile din volum de actorul Claudiu Bleonţ. Iar interpretările muzicale ale artiştilor Maria Mădălina Constantin (soprană) de la Filarmonica „George Enescu” Bucureşti şi Alin Horia Mânzat (bas) de la Opera Naţională Bucureşti vor adăuga pe portativul unei întâlniri de suflet „vocea” cu totul unică a cântecului de iubire. Onorată să scriu câteva rânduri în deschiderea cărţii, am notat: ”S-a spus nu o dată că înfrângerea pandemiei de coronavirus care a lovit atât de brutal omenirea, la începutul anului 2020, va fi definitivă abia atunci când va fi înlocuită de o pandemie de… iubire cel puţin la fel de puternică şi de contagioasă”. Păstrându-mi această convingere, adaug acum că acest volum de poezie are meritul de a fi şi un argument că unei asemenea pandemii trebuie să ne supunem nu cu teamă, ci cu încredere în puterea vindecătoare a iubirii. Şi fiindcă astăzi e chiar 8 Martie, iar toată această lună e ,prin tradiţie, un timp aşezat sub semnul eternului feminin, în loc de orice altă încheiere aleg, ca un fel de invitaţie la evenimentul de peste câteva zile, câteva versuri semnate de poetul Toma Enache: „Cea mai frumoasă poezie scrisă vreodată e Femeia, /A fost scrisă cândva, demult. /Din harul ei m-am botezat şi m-am împărtăşit mereu./ Ce oameni trişti sunt cei care nu iubesc poezia !/ Cea mai frumoasă poezie a fost scrisă./ Noi nu putem decât să o iubim şi să mâzgălim versuri,/ în memoria ei !”