PETROLUL PLOIEȘTI – FC BUZĂU 0-0
George Marin
Stadion: „Ilie Oană”. Spectatori: 6000.
Petrolul:R. Avram – Pașov, Meijers, Huja, Țicu (cpt.) – Prejmerean (65 Tucaliuc), Cebotaru – M. Constantinescu (81 M. Bratu), Boțogan (81 Pîrvulescu), Dr. Gheorghe (22 Saim Tudor) – Jarović (65 Coman). Rezerve neutilizate: Moroz – Vrhovac, Seto, Chindriș. Antrenor: Nicolae Constantin.
FC Buzău: Stoian (cpt.) – Zamfir, Vîrtej, Wiktorski, Sălceanu – Al. Munteanu (46 Manea), Gaitan, Cârstocea, A. Lopez (88 Pațurcă) – Ciobanu, Chică-Roșă. Rezerve neutilizate: Cr. Avram – Oteliță, Cipr. Petre, Burlacu, Neicuțescu, Oltean, M. Keita. Antrenor: Cristian Pusztai.
Avertismente: Pașov (75) / Chică-Roșă (23), A. Lopez (57), Wiktorski (77), Sălceanu (90+3).
Arbitru: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe). Asistenți: Adrian Vornicu (Iași) și Cosmin Bojan (Târgu Mureș). Rezervă: Eduard Ioniță (Galați).
Observatori: Zoltan Tamaș (Odorheiu Secuiesc) și Florentin Barbu(Giurgiu).
Jucătorul meciului: Wiktorski.
Conferința de presă susținută de cei doi antrenori la finalul meciului a rezumat foarte clar ceea ce s-a petrecut pe teren. Primul a fost Pusztai, care a expus strategia, vizibilă și din avion, pusă în practică de echipa sa. Buzăul s-a bazat pe o apărare fermă, utilizând un 1-4-5-1, doar cu Ciobanu lăsat în avanposturi, cu alți doi mijlocași pistonând purtătorul advers de balon și mizând pe contraatac, moment în care golgheterul seriei, Chică-Roșă, urma să susțină ofensiva alături de buzoianul al cărui nume a fost mai înainte menționat. Această tactică a fost cât pe ce să aducă roade vizitatorilor, dar mingea trimisă de argentinianul Gaitan de la mai bine de 30 de metri a lovit barele în apropierea încheieturii lor (min. 35), Avram (al nostru) neavând altă șansă de a evita golul decât această fericită, pentru el și pentru echipa noastră, îmbinare de bare pe care mulți o numesc a treia mână a portarului.
Dacă afirm că aceasta a fost singura fază cu incontestabil potențial de gol din meci veți spune că sunt extrem de exigent. Da, se poate să aveți dreptate. Dar s-ar putea ca și eu să am dreptate. De-a lungul partidei au mai fost două șuturi trimise de oaspeți din poziții bune și care au ocolit poarta, au fost trei situații bune și de partea Petrolului și multă, multă luptă la mijlocul terenului, unde o echipă, Petrolul, a încercat să construiască fără a avea un meșter Manole adevărat, iar cealaltă, Buzăul, s-a mulțumit a fi acea forță nevăzută care dărâma noaptea ceea ce prezumtivul Manole și echipa sa construiau ziua. În acest scenariu pare că s-a încadrat și Boțogan, cu încercarea sa din unghi dificil (min. 52) oprită cu multă șansă de portarul buzoian, și mult așteptatul nou petrolist Coman, revenit după lunga sa accidentare – debutul său de câteva minute nu se pune – care nu a fructificat o ocazie pe care orice atacant adevărat ar trebui să o transforme în gol (min. 85). Interesant este că această secundă de situație de gol petrolistă a venit din pasa unui fundaș, Pașov. Interesant este că această extrem de clară ocazie clară de gol construită – subliniez, construită, chiar dacă a izvorât mai mult din experiența și inspirația bulgarului! – a fost singulară pentru Petrolul în acest meci,și adevărat este că, în vederea unui viitor prim an în prima ligă – ceea ce ne dorim cu toții – este prea puțin pentru a încheia revenirea în elită fără a ne întreba ce căutăm acolo.
Revenind la conferința de presă de la finalul meciului, trebuie menționat că Nae Constantin a afirmat că echipa sa a câștigat un punct, nu a pierdut două, și a subliniat că a contat absența suspendatului Diarra, afirmație care poate fi un fel de vot de blam acordat celor doi atacanți prezenți pe teren, Jarović și Coman. Ca de obicei, Nae Constantin a fost cinstit și a spus adevărul, așa cum a spus-o deunăzi și referitor la situația lui Vajushi, mărul stricat lăsat deoparte de cele bune puse la păstrat pentru mai târziu. Pentru aceste două puncte necâștigate, Nae și Petrolul au o datorie în fața suporterilor și în fața lor înșiși, aceea de a recupera cu vârf și îndesat pierderea de sâmbătă. Au datoria de a colecta șase puncte în fața Buzăului,firește, dacă Buzăul va intra în play-off. Altfel, rămâne a colecta cât mai multe puncte în play-off pentru a adeveri calculele – probabilistice, este adevărat, dar și cu o componentă realistă – ale profesorului de matematică Pusztai, care a declarat că, în play-off, vede doar o luptă între Cluj și Sibiu pentru cea de-a doua poziție de promovare directă, prima poziție fiind, de necontestat, a Petrolului. Mulțumim, dom’ profesor, dar, cum bine știți și dumneavoastră, la matematică totul se termină cu „quod erat demonstrandum”. Respectiv ”ceea ce era de demonstrat”. Adeseori este valabil și în fotbal. Și asta se dovedește abia la final, atât în matematică, cât și în fotbal.
Copii ucraineni pe ”Ilie Oană”
Juniori ai echipei ucrainene Ruh Lviv, refugiați în România, au fost spectatori la meciul Petrolul – FC Buzău, 0-0, și au primit și câte o minge din partea căpitanului Petrolului, Valentin Țicu, și coechipierii săi.
Cei 11 copii care au participat, la finalul săptămânii trecute, la turneul Enjoy Sport’s Winter Cup 2022, la Brașov, organizat de către Ciprian Jurubescu și clubul Celta Brașov, au rămas în România și se află în grija organizatorilor competiției, mobilizarea pentru ajutorarea acestora fiind exemplară.
Cei zece juniori și antrenorul lor au fost duși de organizatorii meciului, înainte de startul partidei cu FC Buzău, pe gazon, pentru a fi încurajați de spectatorii prezenți pe ”Ilie Oană”, iar jucătorii celor două echipe au ieșit cu bannere pe care era scris: ”Stop the war!” și ”Opriți războiul”. Peluza I ”Ilie Oană” a afișat și ea în timpul meciului două bannere privind războiul din Ucraina: ”Stop the war!” și ”Slava Ukraini!”