Prin intermediul unor comunicate de presă venite pe adresa redacției, Casa de Asigurări de Sănătate Prahova a ținut să facă publice o serie de precizări referitoare la accesul persoanelor venite din Ucraina la asistența medicală.
”În contextul actual privind conflictul dintre Rusia și Ucraina, având drept consecință un val de persoane din Ucraina care intră în România, pentru clarificarea aspectelor legate de posibilitățile privind accesul acestora la asistență medicală pe teritoriul României, Casa de Asigurări de Sănătate Prahova aduce următoarele precizări: potrivit convenției între România și Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, privind colaborarea în domeniul prevederilor sociale, cetățenilor ucraineni care intră pe teritoriul României, în condiții legale, li se acordă asistență și îngrijire medicală în condițiile prevăzute pentru cetățenii români, cheltuielile ocazionate de acordarea asistenței medicale fiind suportate de partea română, nedecontându-se între cele două state. Dispozițiile convenției se aplică și pentru cetățenii ucrainieni care au intrat în România anterior intrării în vigoare a OUG. nr.15/2022 și pentru care s-a deschis dreptul la servicii medicale anterior acestei date. Prin intrarea în vigoare a OUG. nr.15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, vă aducem la cunoștință : cetățenii străini și apatrizi,care intră pe teritorul României din Ucraina, pot solicita sau nu o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, în funcție de opțiune. În cazul în care nu solicită azil, pot beneficia de aceleaşi servicii medicale ca asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi de medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi serviciile cuprinse în programele naţionale de sănătate curative. În cazul în care solicită azil, au dreptul de a primi gratuit asistență medicală primară și tratament corespunzător, asistență medicală spitalicească de urgență, asistență medicală și tratament gratuit în cazurile de boli acute sau cronice, dreptul de a fi incluși în programele naționale de sănătate publică, în scopul prevenirii, supravegherii și controlului bolilor transmisibile, în situațiile de risc epidemiologic.
De asemenea, solicitanții de azil cu nevoi speciale au dreptul de a primi asistență medicală adecvată. Asistența medicală se acordă în baza documentului de trecere a frontierei de stat, valabil, acceptat de statul român”, se arată în comunicatul CAS Prahova.
Pe de altă parte, având în vedere faptul că, deja, și în județ au început să vină refugiați din Ucraina, CAS Prahova a mai informat că a fost stabilit și circuitul prin care persoanele beneficiare de prevederile OUG nr.15/2022 pot accesa serviciile de asistență medicală pe teritoriul României. Iar acest lucru se poate face parcurgând o serie de pași. ”Pasul 1 – vor prezenta furnizorilor de servicii medicale documentul de trecere a frontierei de stat, valabil, acceptat de statul român; 2 – furnizorul va transmite documentul casei de asigurări cu care are contract încheiat, în format electronic, semnat cu semnătură electronică, păstrând o copie a documentului; 3 -Casa de asigurări de sănătate va introduce informațiile din documentul primit în Sistemul Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate, generându-se astfel codul de asigurat; 4 – Casa de asigurări de sănătate va transmite furnizorului de servicii medicale codul(de la CNP) și CID-ul persoanei. Datele de contact ale persoanei responsabile cu primirea, înregistrarea și transmiterea informațiilor către furnizorii de servicii medicale vor fi transmise acestora în cel mai scurt timp. Furnizorii de servicii medicale care acordă asistență medicală persoanelor beneficiare de prevederile OUG nr.15/2022 pot transmite Casei de Asigurări de Sănătate Prahova documentul de trecere a frontierei de stat, valabil, cuprins în Lista documentelor de trecere a frontierei de stat acceptate de statul român, prevăzută în Anexa din Ordinul ministrului afacerilor externe nr.1.124/2015 privind lista documentelor de trecere a frontierei de stat acceptate de statul român, cu modificările și completările ulterioare, în format electronic, asumat prin semnatură electronică extinsă calificată, la adresa de e-mail refugiati@casph.mmc.ro”, a mai precizat CAS Prahova.