Mâine, 2 februarie 2016, va fi marcată, în toată lumea, prin diverse manifestări, Ziua Mondială a Zonelor Umede. Tema evenimentului o reprezintă “Mijloacele de existență durabile”, sloganul multianual fiind “Zone Umede pentru viitorul nostru”. Pe 2 februarie 1971 s-a semnat Convenţia de la Ramsar (Iran), ratificată de România prin Legea nr.5/1991, aceasta numărându-se printre primele mari convenţii referitoare la conservarea patrimoniului natural. Zonele umede sunt întinderile de bălţi, mlaştini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte şase metri. Acestea reprezintă habitatul ideal pentru numeroase specii de plante, precum şi locul de reproducere, hrănire și hibernare pentru mai multe specii de animale acvatice şi semiacvatice.
În România există 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 zone de importanţă avifaunistică, cu o suprafaţă totală ce reprezintă 3% din suprafaţa ţării. Dintre acestea, 12 sunt înscrise pe Lista Ramsar: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Mureşului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbrăviţa, Lacul Techirghiol, Lacul Bistreţ, Confluenţa Olt – Dunăre, Lacul Iezer Călăraşi şi Balta Suhaia, ultimele 4 zone umede fiind înregistrate în anul 2012.
Potrivit unui comunicat al Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, în județul nostru nu au fost desemnate zone umede în conformitate cu prevederile Convenţiei Ramsar, dar pe teritoriul judeţului se găsesc numeroase suprafeţe acoperite de apă ce atrag o varietate de specii de păsări migratoare, oferindu-le resursele necesare supravieţuirii. Cea mai importantã arie naturalã protejatã de interes avifaunistic din Prahova este situl Natura 2000 Câmpia Gherghiţei. În cadrul celei de-a VIII-a ediții a proiectului de educație ecologică pentru elevii prahoveni “Gândește verde, gândește curat!”, inițiat de Agenția pentru Protecția Mediului Prahova, are loc un concurs de videoclipuri/fotomontaje pe această temă. În cadrul secțiunii B a concursului (clasele V-XII), s-au înscris 13 școli. Videoclipul clasat pe
locul I poate fi vizionat pe site-ul APM Prahova:
https://apmph.anpm.ro