Luiza Rădulescu Pintilie

Fiecare nouă zi aduce un nou bilanţ al evoluţiei îmbolnăvirilor cu coronavirus, atât la nivel naţional, cât şi judeţean.
Ieri, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, în ultimele 24 de ore, fuseseră înregistrate 26.466 noi cazuri, 941 dintre acestea fiind în Prahova. Ca urmare, rata de infectare la nivel național a ajuns la 19,88, după ce în Capitală indicatorul a depășit pragul de 36 la mie, iar în Cluj și Timiș se apropia de 30 la mia de locuitori, în Prahova fiind de 16,07.
Cu aceste date, în total, până joi, 10 februarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 2.508.860 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID–19), dintre care 82.550 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 2.060.839 de pacienți au fost declarați vindecați şi tot până la aceeaşi dată, din nefericire, 61.231 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS–CoV–2 au decedat. În Prahova, numărul celor care s-au îmbolnăvit este de 84.297 de persoane. Dar aşa cum scriam, toate aceste cifre se schimbă de la o zi la alta şi la fel tot ceea ce presupune efortul sistemului medical şi al autorităţilor de a ţine sub control întreaga situaţie, mai ales în ceea ce priveşte cazurile care impun spitalizare, mai ales că unele dintre acestea pot prezenta accentuări ale severităţii formelor de îmbolnăvire. Îmbolnăvire care, aşa cum precizam în ediţia de joi, 10 februarie a.c., a ziarului, nici în judeţul Prahova nu mai alege între persoane vaccinate şi nevaccinate, între cele care prezintă comorbidităţi şi cele care nu sunt diagnosticate cu boli cronice, între cadre medicale şi cei pe care acestea îi tratează. În acest context, pentru a înlătura orice posibilă confuzie pe care ar fi putut-o genera textul „Mare atenţie! În Prahova, coronavirusul nu alege pe cine trimite pe patul de spital!”, adăugăm precizarea pe care ne-a transmis-o Instituţia Prefectului – Judeţul Prahova potrivit căreia „la nivel judeţean erau libere până miercuri 9 februarie a.c. 362 de paturi dedicate pacienţilor infectaţi cu virusul SARS Cov-2” şi că „se fac eforturi permanente pentru asigurarea fluxului normal pentru tratarea pacientului infectat cu SARS CoV-2 care necesită internare”. În acelaşi timp, rămâne realitatea faptului că în dimineaţa aceleiaşi zile, în jurul orei 8,00, după cum ne-a reconfirmat ieri medicul Violeta Tănase – medic primar medicină de urgenţă UPU-SMURD, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, în departamentul Reanimare – precizare pe care, este adevărat, nu am făcut-o în textul amintit – al cele mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ nu mai era niciun loc liber, aşa încât pentru spitalizarea unei paciente care impunea intubare şi suport ventilator s-a găsit un ultim loc la spitalul din Câmpina, după ce acesta a putut fi eliberat, la ora la care ne referim, în acest sens. Şi iar subliniem: situaţia se schimbă nu numai de la o zi la alta, ci chiar de la o oră la alta. Bine ar fi ca în zilele următoare să se schimbe în bine!