Intervenţia de la Lutu Roşu pune şi problema accesului dificil sau imposibil în anumite zone ale judeţului, din cauza infrastructurii rutiere
Violeta Stoica
Un incendiu care a avut loc duminică seară, în satul Lutu Roșu, din comuna prahoveană Bertea, a scos la iveală lipsa dotărilor necesare pentru intervențiile de urgență în unele dintre subunitățile ISU Prahova, imposibilitatea accesului autospecialelor de pompieri, precum și lipsa hidranților din anumite zone ale județului. Toți acești factori contribuie la posibile căi spre dezastru, dacă nu se iau măsuri concrete pentru rezolvarea problemelor.
Duminică seară, la ora 21:54, ofițerul desemnat pentru relația cu presa al ISU Prahova, slt. Liviu Pipelea, anunța că în localitatea Bertea flăcările se manifestă generalizat la o casă și anexele din gospodăria situată în satul Lutu Roșu. „Intervenim cu 2 autospeciale de stingere, 1 ambulanță SMURD și 1 autospecială de primă intervenție și comandă. Pentru localizarea și lichidarea incendiului depun eforturi 1 ofițer și 13 subofițeri”, a precizat slt. Liviu Pipelea, care a revenit ulterior cu informația că un bărbat în vârstă de 46 de ani a suferit arsuri de gradele 2 și 3 pe 10% din suprafața corpului.
La 22:56, reprezentantul ISU Prahova anunța că incendiul a fost localizat și că a fost afectată de flăcări o suprafață de circa 150 de metri pătrați.
Însă, ieri dimineață, a ieșit la iveală o informație care ar trebui să îi pună serios pe gânduri pe reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: autospeciala trimisă în zonă, din orașul Slănic, s-a defectat pe drum, la doar trei kilometri după ieșirea din subunitatea aflată la cea mai mică distanță de locul incendiului – Garda de Intervenție Slănic. Ulterior, conform surselor noastre, au fost trimise în zonă și autospeciale de la Vălenii de Munte, pentru localizarea și stingerea incendiului care se manifesta deja generalizat și cuprinsese întreaga gospodărie din Lutu Roșu.
De ce s-a ajuns într-o asemenea situație?
A fost un cumul de elemente nefaste, unul dintre acestea fiind defecțiunea apărută la autospeciala de la Slănic, rămasă în drum, la doar câțiva kilometri de unitate. Slt. Liviu Pipelea, desemnat pentru relația cu presa în cadrul ISU Prahova, a precizat circumstanțele intervenției de la Lutu Roșu, comuna Bertea, de duminică seară, 30 ianuarie 2022. Reprezentantul Inspectoratului arată că, odată cu primirea apelului la 112, prin care era semnalat incendiul de la Lutu Roșu (care se manifesta generalizat în momentul apelului la numărul unic de urgență), au fost mobilizate, ca echipaje de prim răspuns, două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Prima autospecială de stingere a plecat de la Garda de Intervenție Slănic, iar cea de-a doua – de la Detașamentul de Pompieri Vălenii de Munte. Slt. Pipelea a confirmat informațiile primite de la sursele noastre: autospeciala de la Slănic (veche din anul 1993 și cu nenumărate reparații anuale pentru a putea fi menținută în stare de operare) s-a defectat, la aproximativ patru kilometri de la punctul de plecare, în apropiere de trecerea de calea ferată de la Vărbilău. Către locul intervenției și-a continuat drumul cealaltă autospecială de stingere (o Scania fabricată în 2016), plecată de la Vălenii de Munte, mult mai nouă decât surata ei de la Slănic. Însă nici aceasta nu a mai ajuns la locul incendiului, ci, din cauza drumului impracticabil, s-a oprit la circa patru kilometri de casa care ardea. Astfel că pompierii s-au folosit, pentru a ajunge cu motopompele în zona unde flăcările cuprinseseră o casă și o anexă gospodărească, de Dusterul cu care venise la intervenție comandantul de la Vălenii de Munte și de o autocamionetă pusă la dispoziție de viceprimarul comunei Bertea. Cu acestea au transportat pompierii motopompele în zonă, pentru stingerea incendiului fiind nevoiți să alimenteze din trei fântâni aflate în apropierea locuinței afectate de flăcări.
Anul acesta, în urma achizițiilor făcute de IGSU, se speră că vor ajunge și la unitățile slab dotate ale pompierilor prahoveni autospeciale de stingere noi.
Ce concluzii pot fi trase din această situație? Sunt câteva probleme cărora autoritățile locale, județene și naționale trebuie să le găsească rezolvare:
1. Unitățile de pompieri din zonele rurale/ urbane mici (cum este cazul celei de la Slănic, unde există doar autospeciala de stingere defectă, reparată și iar defectă) au nevoie de dotări suplimentare, aduse la nivelul anului 2022.
2. Drumurile impracticabile (se cunoaște că zona Lutu Roșu are deseori probleme din cauza surpării terenului) care împiedică autospecialele pompierilor sau ale Ambulanței să ajungă la locul intervenției.
3. Lipsa hidranților din zonele care nu au acces la rețelele de alimentare cu apă.
Incendiul de la Bertea – Lutu Roșu este doar un exemplu, care ar trebui să fie un semnal de alarmă, pentru că, altfel, sirenele pompierilor și ale ambulanțelor vor suna în van pe drumul spre locațiile unde este nevoie de echipajele specializate în situații de urgență.