Salvamont România a anunțat că, în 2021, a consemnat un ”record nedorit” – cel mai mare număr de acțiuni înregistrate pe parcursul unui an in istoria salvării montane din Romania, potrivit Hotnews. Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 74 de formații Salvamont ale celor 42 de structuri județene sau locale Salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România pentru anul 2021, activitate influențată direct de perioada de pandemie, atât ca și adaptare a procedurilor de intervenție cât și de gestionare a unui aflux ridicat de turiști către zona montană, se spune în raportul instituției.
În perioada de referință serviciile publice județene și locale Salvamont au asigurat asistența de salvare montană cu un număr de 450 – 600 de salvamontiști, zilnic, în cele circa 140 de baze și posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluență turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă și pe traseele turistice alpine, structurile Salvamont fiind solicitate să intervină la 7.148 acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate un număr de 8.265 de persoane.
În sezonul de iarnă au avut loc un număr de 5.145 intervenții, dintre care, 4.030 de intervenții s-au derulat pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 1.082 acțiuni au avut loc în restul zonei montane, iar 33 de intervenții în afara zonei montane la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor respective.
În sezonul de vară au avut loc un număr de 2.003 intervenții, dintre care, 1.807 intervenții s-au derulat în zona montană, iar 32 de intervenții în zona submontană.
În perioada de referință structurile Salvamont au intervenit la 65 evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum și la 39 de evenimente montane în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-și soluționa singure acțiunile pentru care erau responsabile.
Dintre acestea, 2.874 de cazuri au fost predate, pentru transport către unitățile medicale specializate, serviciilor de Ambulanță sau SMURD, 64 de cazuri au fost transportate la unitățile medicale cu ambulanțele Salvamont, 59 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 52 de cazuri au fost predate Serviciului de medicină legală. ”Trebuie remarcat faptul că structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, își dimensionează corect și își dezvoltă permanent resursele umane și materiale”, spune sursa citată.
De asemenea, au fost realizate peste 72.000 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.
Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone/Fundația Vodafone s-au primit 14.469 apeluri, dintre care 5.908 de apeluri, direct sau prin SNAU 112, care anunțau accidente montane, 405 apeluri care anunțau incendii de fond forestier sau vegetație în zona montană și 8.156 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană.