Nicoleta Dumitrescu

 

După ce au fost bifate promisiunile care au vizat majorările de pensii și alocații, cei din actuala coaliție aflată la guvernare, în mod special social-democrații, sunt, din nou, în campanie electorală. Iar promisiunea înaintată, de această dată, este pachetul de măsuri menit, după cum a declarat chiar liderul PSD, ”să stopeze escaladarea prețurilor și ieftinirea facturilor atât la populație, cât și în economie”!
După ce unii dintre români au primit facturi la energie și gaze triple față de cum achitau până acum, alții trezindu-se acasă și cu două documente de plată deodată, politicienii au realizat că trebuie să găsească, ugent, soluții. Cum de s-au mobilizat atât de repede? Pentru că și ei, politicienii, în baza de date a societăților care furnizează curent ori gaze apăreau ca având calitatea de …abonat și nu de parlamentar, ministru, secretar de stat etc. Prin urmare, trezindu-se și ei că nu mai au parte- așa cum se obișnuiseră, de altfel- de a fi tot timpul privilegiați, dar și asaltați de telefoanele primite din partea rudelor, prietenilor și colegilor de partid care, probabil, primiseră și ei, ca românul de rând, facturi cu multe zerouri, au considerat că nu mai este de glumă și, ca urmare, că este cazul să acționeze.
Așa se face că, ieri, liderul PSD a anunțat, triumfător, că ”pachetul de măsuri” este finalizat, o discuție pe tema lui fiind preconizată în coaliția aflată la guvernare și ieri după amiază, inclusiv cu participarea premierului. S-a precizat că se ia în calcul reducerea TVA de la 19% la 5%, la energie electrică și gaze, care ar urma să fie suportabilă de la bugetul de stat, măsură care ar trebui să fi întrodusă, sub presiunea urgenței, chiar de la 1 februarie a.c.
Cine se face vinovat de creșterea prețurilor la energie și gaze ? Răspunsul a venit tot de la liderul PSD, care a precizat că toată Europa se confruntă cu această problemă și, prin urmare, personal nu consideră că acum ar mai fi important să se caute și să se mai găsească vreun vinovat pentru situația existentă din România! Asta în contextul în care, a mai punctat acesta, nu este admis să se liberalizeze prețul în plină pandemie fără să se și gândească efectele care vor urma!
Problema rămâne însă aceea că nu este pentru prima dată când România se confruntă cu astfel de crize, cărora victimă le-a căzut tot populația. Mai grav este faptul că părtași la declanșarea acestor crize au fost și ei, politicienii, cărora le-a fost mai drag populismul decât să pună pe masă inițiative care să aibă ca efect un trai mai bun al românilor, așa cum s-a tot trâmbițat în campaniile electorale. Numai că ei, politicienii, s-au ales cu voturile, iar după ce s-au văzut și cu funcțiile, ulterior au pus pe primul loc, evident, tot partidul!
Întâmplător sau nu, ieri, când s-a anunțat pachetul de măsuri gândit pentru stoparea escaladării tarifelor la curent și gaze, în calendarul zilelor împrumutate de pe la alte popoare a fost și ”Blue Monday”, în traducere liberă ”cea mai tristă zi din an”, după trecerea Sărbătorilor de Iarnă, a cheltuielilor făcute în luna decembrie, vremea schimbătoare, cercetătorii considerând că datei de 17 ianuarie i se poate atribui această catalogare.
În România, însă, multor altor date din calendar li se poate atribui acest statut, ca să nu mai vorbim despre faptul că, dincolo de ceea ce au stricat tot ei, politicienii, pandemia a reușit, în ultimii doi ani, să aducă – și încă mai aduce – mai multă incertitudine, o reașezare a lucrurilor în vechea matcă fiind sub semnul incertitudinii, pentru că nici oamenii nu mai sunt cum au fost odată.