Potrivit centralizării efectuate de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Tribunalul Prahova se menţine, la începutul acestui an, în topul instanţelor cu cel mai mare deficit de magistraţi din ţară.
De asemenea, o altă instanţă de acelaşi grad de pe raza Curţii de Apel Ploieşti – Buzău- se află „la concurenţă” pentru ocuparea unui nedorit loc fruntaş în ceea ce priveşte necesitatea acoperirii posturilor vacante/vacantabile.
Concret, la Tribunalul Prahova, dacă schema prevede 54 posturi de judecători, ocupate sunt, la începutul acestui an, doar 30. Deci, un deficit de 24 de magistraţi.
Iar dacă există vreo „consolare” în această stare, aceea este că la Tribunalul Bucureşti se resimte lipsa unui număr dublu de magistraţi: 48! Numai că acolo schema de posturi prevăzute este de 262 de magistraţi…
Nici la celelalte două tribunale arondate Curţii de Apel Ploieşti situaţia nu este prea roz. Astfel, la Tribunalul Buzău se resimte lipsa a 16 judecători, iar la cel din Dâmboviţa – şapte.
Este drept, pe parcursul anului, vor mai urca de la instanţele imediat inferioare – judecătorii – magistraţi care să mai atenueze sus-amintitul deficit, dar cert este că, în prezent, Tribunalul Prahova ocupă locul doi, după Capitală, la acest capitol.
Alte instanţe similare în grad – care au deficit de judecători apropiat oarecum de cel al instanţei prahovene – sunt Tribunalele Dâmboviţa (despre care am amintit) şi Dolj, cu câte 16 posuri vacante.
Urmează îndeaproape Tribunalele Galaţi (minus 14 magistraţi) şi Alba (-13).
Unde stă rezonabil Prahova? La instanţele inferioare în grad.
Astfel, la Judecătoria Ploieşti este un singur post vacant, la Vălenii de Munte – două, iar schemele de la Judecătoriile Mizil, Sinaia şi Câmpina sunt complete.