C. Trestioreanu
Președintele Societăţii Culturale ,,Ploiești – Mileniul III“

După cum se cunoaște, Catedrala este unul dintre monumentele de suflet românesc, cu valoare emblematică și semnificații sacre și istorice pe plan local, județean și național, ale cărui începuturi datează din anii 1810 – 1812, când, în marginea de vest a orașului de la acea dată, s-a înălțat o biserică din lemn, la fel cum se înălţase şi în celelalte mahalale.
În anii 1840 – 1842, prin contribuția cetățenilor, s-a construit un lăcaș din cărămidă, care a dăinuit până de curând, cu unele intervenții periodice privind structurile de rezistență.
În 1904 și 1906, ploieștenii au realizat pridvorul și au finanțat lucrările de mozaicare a interioarelor, iar ulterior consolidarea prin zece stâlpi cu arcade, care au imprimat o notă armonioasă ansamblului. În 1912, arhitectul Toma T. Socolescu a înălțat cu cinci metri turla Pantocratorului, care , în final, a atins 8 metri, cu o deschidere de 7 metri și 12 ferestre cu geamuri colorate.
Una dintre cele mai importante perioade din istoria Catedralei a început în anul 1922 și a durat până în 1939.
La inițiativa generalului Ioan Popescu, comandantul Diviziei a XIII- a, reprezentanții cetățenilor, ai autorităților civile, militare și bisericești au hotărât să se înalțe un monument bisericesc „care să vorbească mai mult sufletului românesc decât orice altă coloană de marmură sau statuie din bronz și să fie ca un Panteon al Vitejiei românești”.
Monumentul urma să aibă forma unei clopotnițe, care să formeze un întreg solemn și simbolic cu corpul principal al bisericii și să asigure o intrare triumfală.
Realizarea proiectului și coordonarea execuției au fost încredințate renumitului arhitect Toma T. Socolescu, de numele căruia sunt legate și alte opere monumentale, precum Palatul Culturii, Halele Centrale și alte obiective intrate în patrimoniul național.
Piatra fundamentală a fost pusă la 18 noiembrie 1923, în prezența principelui Carol al II-lea, a autorităților locale, a reprezentanților armatei, ai bisericii și a unui mare număr de cetățeni.
Înălțarea unui monument atât de important a solicitat însemnate cheltuieli, care au fost asigurate în procent de 60% din fondurile Primăriei și 40% din contribuțiile cetățenilor, ale unor locuitori din alte localități ale județului, precum și ale unor instituții și firme.
În final, Clopotnița – monument care are înălțimea de 55 de metri, baza de 12x22m, pe o fundație adâncă de 4 metri- constituind, împreună cu biserica, așa cum au conceput-o înaintașii noștri: CATEDRALA MONUMENT AL EROILOR PRAHOVENI DIN RĂZBOIUL DE ÎNTREGIRE A NEAMULUI .1916-1918
De-a lungul vremii, prin contribuția enoriașilor și a unor cunoscuți oameni de cultură, s-a creat un adevărat tezaur de importanță națională, format din zeci de icoane împărătești și prăznicare, o bibliotecă valoroasă, cuprinzând numeroase manuscrise și documente vechi, datând încă din secolele XVII-XVIII, reviste și cărți . Totodată, în cadrul Catedralei s-a desfășurat și o susținută activitate cultural – bisericească și caritabilă, corul ceremonial fiind înființat încă din 1886.
În volumul ,, Bisericile din Ploiești “, Monografia ,, Marea Carte a Ploieștilor “ (vol III), cartea ,,Istoria Ploieștilor în date” ș.a, Societatea Culturală ,,Ploiești Mileniul III “ prezintă în detaliu istoria Catedralei Sfântul Ioan Botezătorul, la baza căreia au stat întodeauna strânsele legături dintre distinșii săi slujitori, enoriași, instituțiile civile, militare și administrația locală.
Am prezentat toate aceste date cu convingerea că și noi, locuitorii de astăzi ai Ploieștilor și ai județului Prahova, urmând exemplul înaintașilor, ne vom uni în jurul acestui proiect de suflet, alături de cei care deja s-au implicat până în prezent.
În acest scop, împreună cu preotul paroh Aurelian Mihai Frusinoiu, Camera de Comerț și Industrie Prahova și alte organizații și instituții publice, am lansat cu toată încrederea chemarea de a sprijini această nobilă acțiune de finalizare a lucrărilor începute acum 16 ani, prin donarea a 5 lei lunar și prin alte contribuții.
***
În unul dintre numerele următoare ale ziarului vom prezenta modalitățile de depunere a contribuțiilor în conturile special deschise în acest scop.