Nicoleta Dumitrescu

 

Când s-a întâmplat ceva – şi s-a tot întâmplat! – nu s-a scăpat ocazia să se audă de România în mai toată lumea, în comparație cu celelalte state europene ori alte țări de pe planetă. A fost și de bine, dar buhul s-a dus rapid mai ales când a fost de rău. Şi când vine vorba despre lucruri rele, lista e mereu disponibilă, cea mai nouă consemnare fiind acum, pe timp de pandemie. Iar vestea e proaspătă, transmisă din sursă oficială, nu pe surse: România este pe primul loc în Europa la vaccinarea la chiuvetă! Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul de Interne, care a menționat că, în pandemie, infracționalitatea nu a intrat în ”adormire”, ci s-a modernizat, mai ales prin modul de acțiune.
Așa se face că administrarea vaccinului anti-Covid-19 nu în braț, așa cum se întâmplă la orice vaccin, ci la… chiuvetă, a început să ia amploare atât de mare încât s-a ajuns la performanța ca românii să fie fruntași în toată Europa la acest capitol! Cum proba neimunizării împotriva noului virus a fost dovedită la spital, unde cei nevaccinați au ajuns să fie tratați, au început să iasă la suprafață și filierele grație cărora anumite chiuvete, din centrele de vaccinare din țară, au fost transformate în cea mai mare ”armă” împotriva covidului, deși acesta, se știe, este invizibil! Peste 1.300 de persoane cercetate, peste 500 de dosare penale pentru cazuri de vaccinare fictivă, anchetatorii găsind o adevărată avere în casele suspecților la percheziții, după falsificarea a mii de adeverinţe de vaccinare, tariful fiind de 250 și 300 de euro pentru fiecare document.
Cum de s-a ajuns la asta? Simplu! Pentru că se poate! Iar termenul ”se poate” a devenit un soi de laitmotiv, în tot și în toate, de care se folosesc toți cei care sunt obișnuiți să fie profitorii momentului, prin toate mijloacele! Și s-a ajuns aici pentru că, după cum se știe, mintea românului este extrem de inventivă, mai ales când vine vorba despre fentarea, inclusiv a statului, condiția fiind ca musai să iasă ceva. Ceva mai multe parale, evident, iar ca vaccinarea la chiuvetă să fie posibilă a fost nevoie doar de o ”minte inteligentă”, de persoane vulnerabile, de profitori, de cerință pentru astfel de servicii și… gata afacerea!
Cum modele la tot soiul de șmecherii sunt la tot pasul, este evident că nu era nevoie de prea multă inginerie ca astfel de afaceri să apară, întrucât, și în acest caz, s-a mers pe principiul ”Pentru că se poate”! Și s-a mers, pentru că, inclusiv la nivel mare, central, se poate. Și se poate foarte mult! Se poate închide un ochi, ba chiar amândoi, la o adică, se poate bate palma, se pot face presiuni, se pot depune garanții că totul poate să meargă bine etc.
Or, nu au fost beneficii, pentru anumite persoane, datorită faptului că X sau Y erau de la un partid, iar partidul era la putere? Ba da! De ce? Pentru că se poate! Și așa s-a putut și în cazul obținerii unor funcții, mai mult decât bine plătite, pentru frați, surori, fini, nevaste, copii ai unor nume importante din conducerile de partid, încrengăturile fiind realizate tot pe filiere cunoscute doar de cine trebuie.
Cu totul alta ar fi fost situația dacă, într-adevăr, corectitudinea ar fi cu adevărat literă de lege. Numai că, din păcate, așa ceva pare că nu mai există. Transformate în repere de bună practică, favoritismele și șmechereala sunt tot mai prezente, acolo unde se crede că pot exista portițe și căi ocolite pentru a profita. Și asta pentru că se poate!